ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in Alentejo: stilte

Het is slechts twee uur rijden van de hoofdstad Lissabon naar de woeste kust van Alentejo. In het voorseizoen is dit een ideale bestemming voor kampeerders die ontspanning in de natuur zoeken.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

De factor tijd doet er niet meer toe. Wie dit ervaart, zou wel eens in Alentejo kunnen zijn. De bewoners van deze regio lijken alle tijd van de wereld te hebben. Inwoners van Lissabon maken graag grappen over de Alentejo’s, maar benijden hen ook om hen onverstoorbaarheid.

Alentejo; kurk, wijn en olijven

Uitgestrekt en zacht glooiend: Alentejo is de grootste van Portugal’s zeven regio’s. Achter de idyllische eerste indruk gaan ook armoede, droogte en geïsoleerdheid schuil. Een gering aantal invloedrijke families bezit de landgoederen waar kurk, wijn en olijven worden geproduceerd, evenals de schapen en de koeien. Oud geworden boeren en vissers leven van schrale pensioentjes. De dorpen lopen leeg. Jongeren verdienen hun geld liever in de hotels en restaurants van de Algarve.

Toch heeft Alentejo veel toeristische mogelijkheden. Vooral langs de kust tussen Odeceixe en Melides vind je het ene droomstrand na het andere. Driekwart daarvan is onderdeel van het natuurpark Zuidwest Alentejo en Costa Vicentina. De straten in dit tijdloze gebied zijn hobbelig, de in blauw en wit geschilderde huizen zijn plat en langgerekt en dragen massieve schoorstenen. Af en toe zie je een vervallen boerderij, een kudde schapen of een café langs de kant van de weg.

Natuurlijke kusten

Deze streek heeft een van de mooiste en meest natuurlijke kusten van Europa. Vooral in het voorseizoen vinden kampeerders hier rustige overnachtingsmogelijkheden en kampeerplaatsen, verlaten baaien voor een stadswandeling, een welkome bries van de Atlantische Oceaan en aangename temperaturen. Geurige bloemen en planten hebben het effect van een verjongingskuur.

Wil je weten hoe je kunt gaan ‘strandjeshoppen’ in deze Portugese regio? In het februari/maart nummer van ACSI FreeLife magazine lees je een uitgebreid reisverhaal over Alentejo. Zo zie je welke plaatsen interessant zijn om te bezoeken, waar de mooiste strandjes te vinden zijn en op welke camping of camperplaats je in alle rust kunt overnachten.

bestel magazine

 

 

Praat mee

Praat mee: Kamperen in Alentejo: stilte

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation