ACSI FreeLife

Menu

Hiken langs de kust in Alentejo

Wandel- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het zuidwesten van de Portugese regio Alentejo. Hier bevindt zich de 350 kilometer lange wandelroute Rota Vicentina die gedeeltelijk door het binnenland en gedeeltelijk langs de ruige kust loopt.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Je wandelt langs verlaten strandjes, heuvels, plattelandsdorpjes en slaapt bij locals. Je bent ver verwijderd van massatoerisme en geniet van de natuur.

Visserspad en historische route

De Rota Vicentina bestaat uit twee takken: in het binnenland de historische route (ook voor mountainbikers) en parallel aan de kust het visserspad (alleen voor wandelaars). De historische route loopt van loopt van Santiago do Cacém tot aan de kaap Cabo de San Vicente.

Het visserspad start bij de haven in Porto Covo en eindigt bij Forte da Ilha. Op de 230 kilometer lange historische route maak je een wandeling terug in de tijd langs plattelandsdorpjes, kurkboombossen, rivieren, heuvels en stadjes waar de tijd stil heeft gestaan. Je kunt deze route in twaalf delen van maximaal 25 kilometer lopen.

De kustroute van 120 km en wordt al eeuwen door vissers gebruikt om te voet naar hun visstek te gaan. Het is opgedeeld in negen trajecten en tijdens de route kijk je uit over de wilde oceaan. Je wandelt door duingebieden, over stranden en hoge kliffen.

Moeilijkheidsgraad en navigatie

De Rota Vicentina is een lichte tot middelzware wandelroute en voor bijna iedereen toegankelijk. Je loopt over glooiend terrein, maar komt onderweg geen technische moeilijkheden of grote hoogteverschillen tegen. De kustroute, waar je soms een aantal kilometer door mul zand loopt, is het zwaarst.

Beide routes zijn zorgvuldig bewegwijzerd en kunnen zonder gids gelopen worden. Via de website van Rota Vicentina kun je gratis GPS-tracks of PDF-bestanden van de route downloaden.

Slapen bij locals in Alentejo

De Rota Vicentina is onderdeel van het toerisme-initiatief, opgericht door Casas Brancas. Dit netwerk van kleine ondernemingen verbindt lokale accommodatie-aanbieders en restaurants om het toerisme in Alentejo te bevorderen.

Langs de Rota Vicentina liggen op dagafstand wandelen lokale accommodaties zoals authentieke boerderijtjes en rustieke landhuizen. Tijdens het wandelen kun je overnachten in deze lokale accommodaties en eten in lokale restaurantjes. Prijzen voor overnachting vanaf €45 per kamer. Als je overnacht in een slaapzaal betaal je €15 (slaapzaal inclusief ontbijt).

Praat mee

Praat mee: Hiken langs de kust in Alentejo

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation