ACSI FreeLife

Menu

Overwinteren in het zuiden: 7 bestemmingtips

Genoeg van de grauwe kou en natheid? Je hoeft in de winter natuurlijk niet per se de sneeuw op te zoeken. Je kan de winter ook ontvluchten en naar het zuiden trekken! ACSI FreeLife selecteerde zeven bestemmingen waar je kan overwinteren.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
overwinteren_Taormina_Sicilië_foto Andrea Schaffer

Geen blad aan de boom en nergens een zonnestraal te bespeuren – ’s winters is het hier over het algemeen maar grijs en grauw. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat je gewoon in je auto-met-caravan of camper kunt stappen en betere oorden kunt opzoeken.

Zuiderse plekken met zon, groen en een mediterrane flair, oftewel precies wat je nodig hebt om de kilte uit je lijf te bonjouren. Nog meer goed nieuws: in de winterperiode is het er vaak aangenaam rustig, bijvoorbeeld bij bezienswaardigheden, op het strand en in restaurants, maar ook op campings en standplaatsen, voor zover die open zijn natuurlijk (meestal is er nog altijd keuze genoeg). En ook niet onbelangrijk: buiten het zomerseizoen hoef je onderweg naar het zonnige zuiden niet eerst uren in de file te staan.

Dalmatië

Van natuurschoon tot historische binnensteden: Dalmatië, aan de oostkust van de Adriatische Zee, heeft meer variatie te bieden dan menig andere regio. Wandelaars halen hun hart op in nationaal park Krka met zijn beroemde zeven watervallen, voor zeilers zijn de prachtige tochten door nationaal park de Kornaten, een archipel van 89 eilanden en kliffen, het summum.

Split_foto James Stringer

Cultuursnuivers zullen met volle teugen genieten van de oude binnenstad van Dubrovnik met onder meer een prachtig bewaard gebleven stadsmuur uit de zestiende eeuw, waar je ook op kunt. Ook havenstad Split nodigt uit tot eindeloos flaneren, bijvoorbeeld door het beroemde Paleis van Diocletianus, dat het stadshart vormt en terecht Unesco-werelderfgoed is. Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd voor de ouders van de toenmalige Romeinse keizer en is in de loop der eeuwen continu veranderd – de rijke geschiedenis heb je er zo voor het grijpen.

Campingtip: Aan een prachtig kiezelstrand langs de Dalmatische kust ligt Camping Stobrec Split. Op 5 kilometer van Split.

Andalusië

Maar liefst 300 dagen zon per jaar heeft deze regio aan de Spaanse zuidkust. Maar terwijl het er ’s zomers vaak bloedheet is, is het er in de wintermaanden heerlijk vertoeven, met aangename temperaturen van rond de 20 graden. Perfecte omstandigheden dus voor een stadsbezichtiging, naar Sevilla bijvoorbeeld met zijn prachtige Real Alcazar (koninklijk paleis). Even bekoorlijk zijn Granada met het betekenisvolle stadsfort Alhambra, Málaga met zijn renaissancistische kathedraal en Alcazaba-vesting en nightlife-bolwerk Marbella.

Castillo-de-Santa-Barbara_Alicante_foto-Victoriano-Javier-Tornel-Garcia

Nationale parken als Coto de Doñana aan de Costa de la Luz zorgen voor een mooi evenwicht tussen cultuur en natuur. Een van de imposantste stukken natuur is het ruim 3000 meter hoge bergmassief Sierra Nevada, maar ook de witte zandstranden aan de ruim 1000 kilometer lange kust zijn uitermate uitnodigend.

Campingtip: Camping Torremolinos bij Málaga is het hele jaar open en ligt op circa één kilometer van het strand.

Nog meer overwinteren

Op zoek naar meer inspiratie om te overwinteren? In ACSI FreeLife 8-2019 vind je nog vijf tips waar je het alleen al warm van krijgt als je er aan denkt.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Overwinteren in het zuiden: 7 bestemmingtips

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht