ACSI FreeLife

Menu

Wintersport in Oost-Tirol

Waar het in het zuiden van Tirol bruist van de wintersporters, vind je in het oostelijke deel van Tirol stilte. En maar liefst 212 bergen boven de drieduizend meter. Ideaal voor een winterkampeervakantie.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
National Camping Kals
Tirol Shutterstock
camping lienzer

Tot aan de opening van de Felbertauerntunnel in 1967 lag Oost-Tirol nogal geïsoleerd van de rest van Oostenrijk. Er werd in dit zuidoostelijke deel van het land dan ook amper geïnvesteerd – de tijd ging aan Oost-Tirol voorbij. Voordeel daarvan is dat de natuur hier nog vrijwel ongerept is. In de winter veranderen gletsjerbeken in bizarre ijspegels en zie je enorme besneeuwde bergformaties zonder horizonvervuiling in de vorm van skiliftmasten.

Kom, we hebben niks

De weg door de Felbertauerntunnel heeft een stijgingspercentage van maximaal 9 procent. Met een camper of caravan bereik je dus redelijk eenvoudig Oost-Tirol. Het is wel een tolweg, maar je hebt geen vignet nodig.

“Kom naar ons toe – we hebben hier helemaal niets!” Die wat ongewone oproep deed een berggids uit het Villgratendal, en hij kreeg daarmee heel wat kritiek over zich heen. Hij had die zin aan een reisjournalist verteld, en die gebruikte de uitspraak meteen als kop boven zijn reportage.

Grootste skigebied

Toen wat later de televisie en een aantal gerenommeerde tijdschriften zich gingen interesseren voor dat ‘niets’, verstomde de kritiek en werd het zelfs de reclameslogan van het dal. Heel bewust heeft het Villgratendal nog steeds geen skilift. Elders is het beduidend minder stil geworden. Bij de Grossglockner bijvoorbeeld, waar de skigebieden van Kals en Matrei sinds 2008 met elkaar zijn verbonden. Daarmee ontstond het veruit grootste aanbod aan sneeuwpistes van de zeven Oost-Tiroolse skigebieden.

Vers poeder

Fanatieke skiërs onder de campingbezoekers hebben Nationalpark Camping Kals al ontdekt. Het terrein ligt pal aan het skigebied met 110 kilometer aan uitdagende afdalingen. Kijk niet verbaasd op als je ‘s morgens bij het ontbijt de eerste liefhebbers al over de vers geprepareerde pistes naar beneden ziet komen. Als je tenminste niet zelf al op dat vroege uur op de latten staat.

Campings in de buurt

Nationalpark Camping Kals. De skilift ligt slechts 100 meter van deze camping. Ideaal voor alpineskiërs dus.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,3

Vanaf Camping Lienzer Dolomiten lopen in alle windrichtingen langlaufloipes. Skiërs en snowboarders pakken de bus naar het verderop gelegen skigebied van het Hochpusterdal.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,9

Comfort & Wellness Camping Falken. Op deze camping aan de rand van de stad Lienz combineer je wintersport met een citytrip. Bovendien voert een langlaufloipe langs de camping.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,2

Dolomiten Camping Amlacherhof. Deze kleinere camping (85 kampeerplaatsen) biedt volop winterplezier. In de omgeving kun je skiën, schaatsen, langlaufen en sledetochten maken.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,9

Nog meer

Nieuwsgierig naar wat de regio nog meer te bieden heeft? In ACSI FreeLife 8-2016 lees je het zes pagina’s tellende artikel over Oost-Tirol.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wintersport in Oost-Tirol

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation