ACSI FreeLife

Menu

Stille nacht in Rattenberg (Oostenrijk)

In de meeste steden in Europa is het rondom de kerst een waar circus. Wil je de drukte en flikkerende neonverlichting ontsnappen? In Rattenberg, de kleinste stad van Oostenrijk, vieren ze de adventsdagen in stilte.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Ver weg overstelpt de drukte rond de feestdagen het leven. Niet in Rattenberg. In deze stad in Tirol heerst tijdens de Rattenberger Advent de geest van authenticiteit, rust en contemplatie. Achter de schattige ramen van de middeleeuwse gevelhuizen branden in alle vensterbanken kaarsen. Dit natuurlijke licht bezorgt bezoekers een weldadig gevoel van warmte en geborgenheid. En hoewel er jaarlijks meer bezoekers bijkomen, is het in de steegjes vooralsnog aangenaam stil.

Glühwein? Nee adventswijn!

Gehuld in dikke wollen jassen, mutsen en sjaals verzamelen de mensen zich. Samen kijken ze naar het open vuur, kletsen ze wat en nippen af en toe aan de ‘adventswijn’. Deze naar vlierbessen geurende drank mag niet worden verward met de ordinaire glühwein die door het ganse land wordt geschonken, want daar wil geen Rattenberger wat mee te maken hebben.

De man met de koperen ketel onder zijn hoede draagt een breedgerande hoed en een ‘Wetterfleck’, de plaatselijke traditionele herdersmantel. Voor hij de adventswijn in het glas giet, roert hij ze eerst nog eens aandachtig om, als wilde hij zeggen: “Wij nemen hier de tijd, volg ons voorbeeld! Laat zo de kerst maar komen!” Zoals Lucas ooit zei: vrede op aarde bij mensen des welbehagens.

Men treft elkaar tijdens de Rattenberger Advent op zaterdagen om 14 uur. Voor de jongere bezoekers staan dan activiteiten, zoals traditionele spelletjes of peperkoekbakken op het programma. Een zoektocht naar standaard kerstkost in protserige kramen is hier tevergeefs. In plaats daarvan worden in zogenaamde verzorgingsstations lokaal vervaardigde lekkernijen naar traditionele receptuur aangeboden, zoals de stevige plaatselijke oliebollen.

Een speld horen vallen

In andere kramen bieden vaardige handen allerlei kunstvoorwerpen aan uit de regio Alpbachtal. Stipt om 17.00 uur begint op het podium tegenover de kerstboom het hoofdprogramma van de Rattenberger Advent. Plaatselijke groepen scholieren en familieorkesten brengen daar hun fijne gezang en muziek ten gehore. Je kan een speld horen vallen wanneer tijdens de finale een als engel getooide zangeres hoog verheven boven het podium op een trapeze haar betoverende ‘Ave Maria’ ten gehore brengt.

“Zo jammer dat het alweer voorbij is”, hoor je om je heen als twee uur later de mensen met tegenzin huiswaarts gaan en de tribunes leeglopen. De toegangsprijs voor personen vanaf 14 jaar is € 5. Rattenbergs positie op de smalle strook land tussen oever van de Inn en de Schlossberg verhindert al sinds mensenheugenis uitbreiding. Rattenberg verwierf haar stadsrechten in 1399. Prachtige gebouwen getuigen van de rijkdom die de koper- en zilvermijnbouw de stad brachten. De stad mag met vierhonderd inwoners dan wel de kleinste stad van de Oostenrijk zijn gebleven, op het gebied van bezinning is ze absoluut het grootst.

Tip: glasblazen is een programmaonderdeel waar elk jaar weer veel kinderen naar uitkijken. Van 14.30 tot 16.00 uur kun je er voor terecht in de werkplaats van het bedrijf Kisslinger Kristall-Glas. Je vindt deze befaamde traditionele onderneming in de Südtiroler Straße, de belangrijkste winkelstraat van de stad.

Kampeertip: Seencamping Stadlerhof

Tekst: MPS, Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Stille nacht in Rattenberg (Oostenrijk)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation