ACSI FreeLife

Menu

Op stedentrip in het Oostenrijkse Linz

Van een grauwe staalstad tot levendige cultuurmetropool. Linz heeft een flinke evolutie doorgemaakt sinds de stad in 2009 culturele hoofdstad van het jaar was. Er valt van alles te ontdekken op het water, maar ook tijdens het wandelen en zelfs hoog boven de stad.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Linz

De auto staat geparkeerd aan de Urfahrmarkt, vlakbij Fräulein Florentine schip. Als je moe terugkomt van een dagje Linz, is dat een fijne plek om bij te komen. Maar laten we bij het begin beginnen.

Rondvaart over de Donau

Een mooie start van je ontdekkingstocht door de hoofdstad van Opper-Oostenrijk is een rondvaart over de Donau. Vanaf de MS Linzerin zie je heel duidelijk hoezeer de stad is veranderd. Aan de noordoever, in de rustige wijk Urfahr, staat het futuristische Ars Electronica Center. Hier krijg je in onder meer een Deep Space-bioscoopzaal en interactief laboratorium een kijkje in de wereld van overmorgen.

Kunst en cultuur

Aan de andere oever glinsteren de glazen façade van het Lentos-kunstmuseum en een gigantische metalen sculptuur. Met dit werk zette Linz in 1977 de eerste voorzichtige stap van nuchtere staalstad naar cultuurstad. Pas in 2009 wist Linz zich als culturele hoofdstad van het jaar echt te ontpoppen tot culturele trekpleister. Neem de haven, die volledig onder handen is genomen door graffiti-kunstenaars uit de hele wereld. Vijftig street art-werken in XXL-formaat fungeren hier als uithangbord van het ‘nieuwe’ Linz.

Linzertorte en Leberkas-Pepi

Op het imposante hoofdplein gaat het er authentieker aan toe. Hier zie je weelderige barokgevels, gezellige cafés en restaurantjes, marktkramen. Kortom, de traditionele kant van de deelstaat Opper-Oostenrijk. Daar hoort uiteraard een stuk Linzertorte bij, gemaakt van boter, amandelen, suiker, meel en exotische kruiden en naar eigen zeggen ‘de oudste taart ter wereld’ (sinds 1653).

Linz staat op culinair gebied niet alleen bekend om dit oude taartje. In de traditionele cafetaria van Leberkas-Pepi wordt leverkaas naar een hoger niveau getild door toevoeging van onder meer rode pepertjes, spinazie, champignons of truffel. Biertje erbij – perfect krachtvoer om te sightseeën. Leberkas-Pepi heeft drie vestigingen in de stad.

Stadskaart

Ga je vooral naar Linz voor de bezienswaardigheden? Informeer dan bij de toeristische dienst naar de Linz Card. Met deze kaart heb je je voor € 18 per dag toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Stefan Spath

Confidental Infomation