ACSI FreeLife

Menu

Neusiedler Meer, het andere Oostenrijk

Landelijke idylles, klepperende ooievaars en ander natuurschoon wachten op ontdekking rond het Neusiedler Meer in het Oostenrijkse Burgenland. Het steppemeer op de grens met Hongarije is een uitgelezen regio om te wandelen, fietsen en watersporten.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Neusiedler Meer
Neusiedler Meer_2

Zien en gezien worden, luidt het devies in de stad Rust. Op de grond leggen toeristen hun hoofd in hun nek. Vanuit de hoogte kijken jonge ooievaars neer op het gepleisterde hoofdplein, de een al wat zelfverzekerder dan de ander.

Ooievaars vliegen af en aan

De pannendaken van Rust zijn hun habitat. De ouders vliegen af en aan om de hongerige snavels te voeden. “Nergens anders in Oostenrijk vind je zo’n grote populatie ooievaars op schoorstenen”, vertelt Josef Karassowitsch, voorzitter van de ooievaarsvereniging, trots. Zijn team stelt alles in het werk om het leven van deze vogelsoort zo aangenaam mogelijk te maken.

Het stadje zelf is overigens ook prachtig. Renaissance, barok en middeleeuwen versmelten tot een pittoresk geheel. Als de plaatselijke wijnboeren op feestdagen hun binnenplaatsen openstellen, is de idylle compleet. Daar geniet je van kruidig brood met spek van wolvarkens en een goed glas Blaufränkisch. Bij Michael Wenzer kun je kennismaken met de Furmint, een oeroude wittewijnsoort die hier een heropleving doormaakt.

Fiets- en vogelparadijs

Het Neusiedler Meer is 36 kilometer lang en 14 kilometer breed. Het zuidelijke deel ligt in Hongarije. De fiets is hier het ideale vervoersmiddel om de diepstgelegen regio van de Alpen-republiek te verkennen. De hele regio ademt rust. Alleen in het voorjaar heerst er enige hectiek, wanneer de grote vogeltrek naar het noorden begint. Miljoenen gevederde vrienden bezetten dan de natte weides in nationaal park Neusiedler See-Seewinkel.

Surfrivièra

Het natuurlijke schouwspel begint al in de rietgordel rond het ondiepe steppemeer, waar een kakofonie van gekwaak en getsjilp uit opstijgt. Als badderplek leent het meer zich minder. Bij de ‘surfrivièra’ in Podersdorf stoort echter niemand zich aan het troebele water. Met de wind in de zeilen schieten de surfers op hoge snelheid langs de rood-witte vuurtoren, die het meer een zweempje Adriatische kust meegeeft. En wat past beter bij zo’n idyllisch dan een mooi glas lokale wijn?

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Stefan Spath

Praat mee

Praat mee: Neusiedler Meer, het andere Oostenrijk

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht