Met een hoop gebulder stort een enorme watermassa zich op de rotsen. Het water verstuift tot minuscule druppels en landt uiteindelijk in een ruisende beek. Elke seconde klettert hier 5.600 liter naar beneden, een eindeloos kabaal. In één dag is dat een duizelingwekkende hoeveelheid water: een half miljard liter. Niet zo gek dat het hier net zo groen en weelderig is als in een tropisch regenwoud – alleen niet zo warm. De Krimml-watervallen zijn een natuurfenomeen van de buitencategorie, eentje die je met stomheid slaat en nooit gaat vervelen.
Drie deelstaten
Veelzijdige natuurbeleving. Dat is wat je te wachten staat in Hohe Tauern in Oostenrijk. Het nationale park beslaat ruim 1.800 vierkante kilometer en is daarmee het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Het strekt zich uit over drie Oostenrijkse deelstaten: Karinthië, Tirol en Salzburgerland. De Grossglockner, met 3.789 meter de hoogste berg van Oostenrijk, is ook figuurlijk het hoogtepunt van de regio.
342 gletsjers
In totaal zijn er in het nationale park maar liefst meer dan 300 bergen hoger dan 3.000 meter. Verder kun je er 342 gletsjers, ruim 500 bergmeren en nog veel meer natuurschoon bewonderen. Als je van hooggebergte houdt, zit je hier sowieso goed. Voor actieve mensen is er genoeg te doen voor een vakantie van een paar weken. Wandelingen, fietsroutes, natuurexcursies en vier bezoekerscentra: een in elke deelstaat en een op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe.
Grossglockner
De Grossglockner-Hochalpenstrasse is zo’n beetje de mooiste bergweg van de Alpen. De weg slingert met 36 indrukwekkende bochten door het berglandschap. Aangenaam breed, dus je kunt er ook met de caravan achter de auto prima rijden. Langs de weg zijn talloze parkeerhavens voorzien, zodat ook de chauffeur af en toe van het landschap kan genieten.
Gletsjerwandelen
De mooiste onderbreking van de toer over de Hochalpenstrasse is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Je bent vlak bij de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk. Hij is 8 kilometer lang en ligt aan de voet van de Grossglockner. Dagelijks pauzeren hier talloze motorrijders om van het uitzicht te genieten, maar ook gezinnen met kinderen. Beneden ligt de blauwe Margaritzenstausee en je kijkt ver over het Mölltal uit. Hier vandaan kun je naar de gletsjer wandelen, bij voorkeur met een gids die de bijzonderheden en gevaren van het eeuwige ijs uit de doeken doet.
Als een arend over de Hohe Tauern
De gemeente Mittersill is ook een bezoekje waard. Hier tref je een van de informatiecentra van Hohe Tauern (van deelstaat Salzburger Land), dat op speelse wijze de flora en fauna van het park in kaart brengt en uitleg geeft over de gletsjer. Het centrum exposeert edelstenen in alle kleuren en formaten, gevonden in het nationale park. Een filmvertoning geeft je het gevoel dat je een arend bent en laat je vanuit de lucht neerkijken op het grandioze landschap.
In ligstoelen krijg je het gevoel dat je op een alpenweide ligt. Een draairad stelt de verandering van een gletsjer in de loop der eeuwen voor. Kinderen zijn gek op het gangenstelsel waar ze als een marmot in kunnen rondkruipen. Daarnaast is een continue filmvertoning te zien over de dieren in het park: marmotten, steenbokken, steenarenden, alpensneeuwhoenen en sneeuwhazen en -muizen. Het centrum zorgt er voor dat je tussen neus en lippen hart krijgt voor de gevoeligheden van de natuur.
Groppensteinschlucht
In Mallnitz, bij het infocentrum van deelstaat Karinthië, ontmoeten we Ron. Hij is ranger in het nationaal park en komt uit Nederland, maar verloor zijn hart al als kind aan de bergen in deze streek. Ron vertelt honderduit over de natuur tijdens de geleide wandeling door de Groppensteinschlucht, een indrukwekkende kloof en absoluut een van de vele hoogtepunten van Hohe Tauern. Ook hier speelt water een hoofdrol. De wandeling maakt deel uit van de Alpe-Adria-Trails, een route van 43 etappes van de Grossglockner tot aan de Adriatische kust.
Deel 2
Zie jij dat wel zitten zo’n kampeervakantie tussen de hoge alpentoppen in nationaal park Hohe Tauern? In deel 2 die vrijdag 15 december 2017 op deze website verschijnt, geven we tien excursietips weg.
Bron: MPS, Tekst & foto’s: Joachim Negwer