ACSI FreeLife

Menu

5 tips voor Wachau (deel 2)

Wachau is een streek in Oostenrijk om bij weg te dromen. In dit 36 kilometer lange Donaudal tussen Melk en Krems vind je steile wijngaarden, schilderachtige dorpen, pittoreske fruitgaarden en kastelen. We geven je nog twee redenen om op kampeervakantie naar Wachau te gaan.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
artstetten
wachau_aggsbach-dorf

 

1

Kunststad Krems

Allereerst vanwege de rijke kunstverzameling. Krems is een stad van zo’n 24.000 inwoners maar trekt jaarlijks 140.000 kunstliefhebbers. Denk aan tentoonstellingen van beroemdheden als Yoko Ono en Mordillo. De aantrekkingskracht voor kunstfanaten vloeit voort uit de nadruk die deze kunststad legt op spannende, actuele kunst. Ook de nieuwe, frisse manier van presenteren, valt bij het publiek in de smaak.

“Wachau is een oeroude cultuurstreek. De mensen hebben hier altijd al interesse in, en oog voor kunst gehad”, zegt Gottfried Gusenbauer, directeur van het Karikatuurmuseum in Krems. Vooral het Deix-Haus op de bovenverdieping van het Karikatuurmuseum ligt hem na aan het hart. Manfred Deix, dit jaar gestorven op 67-jarige leeftijd, was een in Oostenrijk bekende tekenaar, graficus en cartoonist. Verder hield hij zich bezig met muziek en schrijven. Zijn werken worden getypeerd als geniaal, stout, nijdig, grillig en genadeloos. Deix zelf sprak van een ‘liefdevolle blik op de Oostenrijkers’. En dan opent er met galerie Niederösterreich komend jaar ook nog een nieuwe exporuimte in Krems. In deze galerie kom je kunstschatten tegen vanaf de negentiende eeuw tot nu.

 

2

Fietsen

Ook fietsliefhebbers komen in Wachau prima aan hun trekken. Zowel aan de noord- als de zuidoever van de Donau ligt een mooi fietspad. De ongeveer 35 kilometer lange noordelijke route loopt van Emmersdorf naar Krems en komt langs onder meer Aggsbach, Spitz, Weißenkirchen en Dürnstein. Boven de boomtoppen op de steile berghellingen steken rotsen uit. Je fietst langs wijngaarden, ruïnes, oude dorpen en gastvrije wijnlokalen. Het dorp Willendorf dankt zijn roem aan een archeologische vondst: Venus, een kleine vrouwensculptuur (tegenwoordig te bezichtigen in het natuurhistorisch museum van Wenen). Het antieke beeldje geeft aan dat deze regio 50.000 jaar geleden ook al bewoond was.

De zuidelijke etappe van Melk naar Mautern is ruim 33 kilometer lang. De route begint aan de voet van het Dunkelsteiner Wald, een van de grootste bosgebieden van Midden-Europa.

Campings in de buurt

Ook Donaupark Camping Krems ligt direct aan de Donau. Vanaf de camping heb je een mooi uitzicht op het klooster in Göttweig.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,1

Camping Rossatzbach in Rossatz is een kleine camping met 60 toerplaatsen en ligt pal aan de Donau.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,0

Camping Stupfer in Schönbühel an der Donau is een kleine camping met 50 toerplaatsen, waar vandaan je mooie fietsroutes kunt volgen.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,4

Deel 1

Wil je graag weten wat Wachau nog meer voor moois heeft te bieden? Lees dan deel 1.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Thomas Cernak

Praat mee

  1. WD

    Camping Stupfer zijn we al een aantal keren geweest, opweg naar Hongarije, maar ook al eens een dag of vijf daar blijven staan, om de omgeving te verkennen en natuurlijk naar “Het Stiftklooster” in Melk.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: 5 tips voor Wachau (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht