ACSI FreeLife

Menu

5 tips voor Wachau (deel 1)

Wachau is een streek in Oostenrijk om bij weg te dromen. In dit 36 kilometer lange Donaudal tussen Melk en Krems vind je steile wijngaarden, schilderachtige dorpen, pittoreske fruitgaarden en kastelen. We geven je drie redenen om op kampeervakantie naar Wachau te gaan.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
wachau_durnstein
1

Abrikozenrisotto en wijn

Allereerst vanwege de lokale keuken en lokale wijnen. In het hart van Wachau ligt de Prandtauerhof, een restaurant van de familie Holzapfel. Ieder jaar koopt de familie een flinke lading vers geoogste abrikozen in. Niet voor in de yoghurt of in de vlaai. Deze zoete vruchten vormen de basis van de abrikozen- en visrisotto met een abrikoos-mosterdkorstje. Dit typische gerecht staat hier het hele jaar op de menukaart. De bijpassende wijnen van het huis onderstrepen de reputatie van Karl Holzapfel, die wordt beschouwd als één van de beste wijnboeren van Oostenrijk. Ook de maaltijden van zijn echtgenote Barbara en haar team staan in Oostenrijk hoog aangeschreven.

Bernd Pulker uit Rührsdorf is nog zo’n wijnboer die in deze regio goed scoort. Aan de zuidoever van de Donau runt hij een wijnlokaal. Bij zijn zwijnsgebraad op grootmoeders wijze schenkt hij heerlijke wijnen. Alle ingrediënten zijn afkomstig van zorgvuldig geselecteerde leveranciers uit de directe omgeving. Bij mooi weer kun je buiten in een wijngaard zitten en uitkijken over het dal.

 

2

Ruïnes

Ten tweede kun je in Wachau prima zonnebaden en je vergapen aan ruïnes. Zonaanbidders kunnen hun hart ophalen in Rossatz-Arnsdorf. Hier vind je een groot grasveld met natuurstrand, vlak naast de plaatselijke camping Rossatzbach. Van hieruit kijk je mooi uit op de silhouetten van Dürnstein (zie foto) met de blauw-witte klokkentoren van de seminarie, met daarboven een beroemde bergruïne. Hier werd in 1192 de Engelse koning Richard Leeuwenhart maandenlang gevangen gehouden nadat hij terugkeerde van de derde kruistocht in Palestina.

Voor ervaren wandelaars raden we de klim aan die aan de westelijke rand van Dürnstein begint en je naar een hoogte brengt van 546 meter. Een flinke wandeling maar wat voor één: je wordt telkens getrakteerd op overweldigende vergezichten over het dal. Vanaf de Aggstein-ruïne heb je het meest spectaculaire uitzicht van heel Wachau, vooral in de herfst. De burcht behoorde ooit toe aan een bende roofridders en werd meermaals aangevallen en vernield. De grote omloop is goed bewaard gebleven. Het aangrenzende gasthuis verwent wandelaars met huisgemaakte gerechten.

Nog een tip: vanaf het grote plein voor de populaire bedevaartskerk Maria Taferl heb je op heldere dagen schitterend uitzicht over de Donau en kijk je zelfs tot aan de Alpen.

 

3

Franz Ferdinand

Ten derde kom je in het Donaudal twee kastelen tegen met een bijzondere historische lading. Vlakbij Melk staat het slot Schönbühel, een van de meest gefotografeerde gebouwen van Wachau. Jammer genoeg is het kasteel privé-eigendom en kan je niet naar binnen. Op een steenworp afstand wacht echter een bijzondere kunstschat. In het voormalige klooster Schönbühel is een afbeelding van de geboortegrot van Jezus te zien die is gebeeldhouwd uit steen. Precies 350 jaar geleden gaf graaf Starhemberg hiertoe de opdracht. Het bankje ervoor nodigt uit tot contemplatie. Gewoon genieten van het uitzicht over de Donau mag natuurlijk ook.

Slot Artstetten maakt al van enkele kilometers afstand veel indruk. Ongeveer 3 kilometer ten noorden van de rivier steken vijf uivormige torenkoepels tussen de machtige boomtoppen uit. Het meermaals verbouwde kasteel gaat terug tot de dertiende eeuw. De huidige vorm stamt uit de Renaissance. De beroemdste bewoner was aartshertog Franz Ferdinand, die in 1914 werd vermoord in Sarajevo. In het museum van slot Artstetten krijg je een uitgebreide geschiedenisles over deze moord die ruim honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog inleidde.

Wil je graag weten wat Wachau nog meer voor moois heeft te bieden? Je leest het binnenkort in deel 2.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: 5 tips voor Wachau (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation