ACSI FreeLife

Menu

5 hoogtepunten in het Weinviertel (deel 2)

In het eerste deel van dit artikel lazen we over het gezellige Kellergassenfestival, het romantische plaatsje Retz en burcht Kreuzenstein. Wat valt er nog meer te ontdekken in het Oostenrijkse Weinviertel? Vandaag ontdekken we het gezellige dorpje Loisium en een wijnfestival op het landgoed van een heus kasteel.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Weinviertel f04

Loisium

Nergens in Oostenrijk wordt de wijnbeleving met zoveel elan geënsceneerd als in Loisium bij het stadje Langenlois. Het gebouw, een gebarsten kubus van aluminium, is van de hand van de Amerikaanse architect Steven Holl. “Kom ’s wat dichterbij, dan vertel ik je over onze wijn”, klinkt het in de audioguide. De stem is van de fictieve wijnboer Anton Loiskandl. Zijn verhaal begint bij de Romeinse wijngod Bacchus en eindigt bij Loisium, zonder ook maar een moment langdradig te worden. Licht-, geluids- en video-installaties documenteren de weg van druif tot wijn.

Je kunt er zelfs de geur opsnuiven van verschillende soorten Grüner Veltliner, een Oostenrijks druivenras. In de vinotheek zijn tal van regionale topwijnen te koop tegen aantrekkelijke prijzen. Strikt genomen hoort Langenlois tot het aangrenzende Waldviertel, maar dat ziet de gemiddelde wijnliefhebber natuurlijk met liefde door de vingers.

Voor meer informatie: www.loisium.com

Grafenegg

In 2005 startte kasteel Grafenegg met zijn zomerconcerten en ondertussen zijn deze niet meer weg te denken uit de festivalkalender in het Weinviertel. De optredens vinden plaats in de Wolkentoren, een iconische opluchttheater op het landgoed van het kasteel. Als je geen kaartje hebt kunnen bemachtigen voor een van de 1700 zitplaatsen, strijk je gewoon neer in het park gelegen rondom het kasteel. Ook hier kun je nog genieten van de internationale toporkesten. Picknickkleed mee, fles lokale wijn  van de nabij gelegen vinotheek, sterrenhemel: romantischer wordt het niet. Kasteel Grafenegg is overigens ook overdag een bezoekje waard.

Voor meer informatie: www.grafenegg.com

Heb je inmiddels plannen om het Weinviertel te gaan bezoeken? Via Eurocampings.nl vind je vele campings in de regio, zodat je gemakkelijk alle leuke plekjes kunt gaan verkennen.

Het eerste deel gemist? De eerste drie redenen om het Weinviertel te bezoeken vind je hier.

Bron: MPS, Tekst: Stefan Spath

Praat mee

Praat mee: 5 hoogtepunten in het Weinviertel (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht