ACSI FreeLife

Menu

5 hoogtepunten in het Weinviertel (deel 1)

Lange tijd gold de regio tussen Wenen en de Tsjechische grens als een toeristisch niemendalletje. Onterecht, want de streek kent een rijke wijncultuur, inclusief gezellige festiviteiten. Verder kun je er tal van culturele hoogtepunten en romantische plekjes ontdekken.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Weinviertel Oostenrijk

Kellergassenfestival

“Kellergassen” is de Oostenrijkse term voor straten waarin wijnhuizen en -cafés elkaar opvolgen. In de noordoostelijke hoek van Neder-Oostenrijk wemelt het van deze gezellige straatjes. In Wildendürnbach groeperen ze zich rond een heuvel, in Pillichsdorf liggen ze tegen de wijngaarden aan en soms vormen ze zelfs een heel eigen dorp, zoals in Unterstinkenbrunn.

Van het voorjaar tot de herfst wordt er geregeld uitgepakt met wijnfestiviteiten in de kellergassen. In september kun je hiervoor terecht in Pillichsdorf. Op het terras van biowijnboer Gössinger wordt onder meer Pink Sturm geschonken, een nieuwe wijn die net zo zoet is als druivensap, maar dan met alcohol. Lekker eten is er uiteraard ook. Brettljause, een typisch Oostenrijkse broodmaaltijd, of spek van het wolvarken zijn zeker het proberen waard. Met uitzicht over de wijngaarden is dat dubbel genieten. De wijnboeren maken overigens graag een praatje met hun klanten: een leuke, ongedwongen manier om meer te weten te komen over wijn.

Voor meer informatie: www.weinviertel.at/wein-und-themenfeste

Retz

Net als op veel andere plekken kun je ook in Retz kennismaken met de stokoude wijncultuur van de regio. In wellicht de mooiste stad van het Weinvertel daal je letterlijk af in de wereld van de wijnbouw. Een tunnelsysteem van 20 meter diep en 21 kilometer lang stamt uit de tijd dat Retz een lucratief wijnhandelsprivilege innam. De wijnvaten werden ondergronds gelegd om te rijpen. De rijkdom die Retz hiermee verwierf, zie je duidelijk terug op het stadsplein. De twee blikvangers zijn het in Italiaanse renaissancestijl opgetrokken, zalmkleurige Verderberhaus en de machtige toren van het raadhuis. Deze zuidelijke gebouwen vormen een mooi contrast met de oude windmolen, die de familie Bergmann enkele jaren geleden heeft gerestaureerd. Het knapperige roggebrood uit eigen oven smaakt voortreffelijk bij een glas wijn.

Tip: vanaf de parkeerplaats op het hoogste punt van Retz heb je prachtig zicht op de zonsopgang en -ondergang.

Voor meer informatie: www.windmuehle.at

Kreuzenstein

Vanaf de heuvelrij bij Korneuburg kijkt Burcht Kreuzenstein uit over het Wijnkwartier. De burcht oogt middeleeuws, maar stamt uit het eind van de negentiende eeuw. Het is een creatie van de excentrieke graaf Johann Nepomuk Wilczek, die de romantische idealen uit de riddertijd nastreefde. Wilczeks architecten bouwden de torens, kantelen en erkers naar het voorbeeld van oude vestingen. Uit heel Europa liet de graaf onderdelen van echte burchten overkomen, evenals kunstschatten, meubelen en wapens.

Kreuzenstein was een instant publiekstrekker en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Met de prachtige gepolijste harnassen en vorstenkamer met een 500 jaar oud hemelbed is dat natuurlijk niet vreemd. In de burchttaverne eet je middeleeuwse kost, zoals een eenpansgerecht met linzen dat traditioneel in een koperen ketel wordt bereid. Bij de valkerij ernaast kun je nog zien hoe een duizenden jaren oude jachttechniek met roofvogels in z’n werk gaat.

www.kreuzenstein.com, open van 1 april tot 1 november

Deel 2

Benieuwd welke redenen er nog meer zijn om het Weinviertel te bezoeken? Op dinsdag 28 maart lees je in deel 2 nog twee redenen!

Bron: MPS, Tekst: Stefan Spath

Praat mee

Praat mee: 5 hoogtepunten in het Weinviertel (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht