ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in winters Noorwegen

’s Winters naar Noorwegen? De zuidelijke streek Telemark ligt niet om de hoek, maar is zeer aantrekkelijk en zeker bij skiërs een begrip.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

In het bergrijke Lifjell is het bijvoorbeeld goed toeven op de rustige pistes. ACSI FreeLife magazine bezocht het gebied in de winter.

Skiën in Lifjell

In plaats van te moeten aanschuiven bij de lift en overvolle berghellingen, genieten we van de beperkte drukte in Lifjell. Een gezellig muziekje veraangenaamt de niet al te lange tocht met de skilift. Onze moderne skiuitrusting doet je al snel een beroemde inwoner van Telemark vergeten: Sondre Norheim uit Morgedal. In 1868 ontwikkelde hij de zogenaamde telemarkbinding voor ski’s, een speciale techniek waarbij alleen de voorvoet aan de ski is bevestigd, dus met losse hiel.

Na ons een tijdje op de piste te hebben vermaakt, laten we Fjell voor wat het is en rijden we bergafwaarts. Aangezien de meeste Noorse automobilisten zonder sneeuwkettingen rijden, en we zelfs enkele skiërs op de weg tegenkomen, rijden we heel behoedzaam naar onze camping, niet ver hier vandaan.

Kamperen in Telemark

Het kleine stadje Bø ligt in het hart van Telemark. Er zijn twee mogelijkheden om te overnachten en wij kiezen voor Bø Camping. Dankzij de behaaglijke sanitaire voorzieningen en een sauna voelen we ons ’s avonds kiplekker.

Een absolute must in Telemark is de staafkerk van Heddal. De houten kerk, waarvan de fundamenten al in 1174 werden gelegd, is vaak gehuld in een deken van sneeuw. Pal ernaast ligt het openluchtmuseum Heddal Bygdetun, waar we op ons gemak doorheen wandelen. Jammer genoeg zijn de oude boerenwoningen gesloten. Wel helemaal open is het industriemuseum van Norsk Hydro in Notodden, waar we ons verbazen over allerlei technische snufjes en van alles te weten komen over de voormalige salpeterfabriek.

Wil je weten wat we nog meer tegenkwamen in Noorwegen? Koop dan het februari/maart nummer van ACSI FreeLife magazine en lees het reisverslag inclusief informatie van vier campings en vier camperplaatsen.

bestel magazine

 

 

Praat mee

Praat mee: Kamperen in winters Noorwegen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation