ACSI FreeLife

Menu

Noorwegen: kamperen tussen fjelle en fjorden

Een kampeermiddel, wandelschoenen, een visuitrusting en een voorliefde voor verlatenheid en ongerepte natuur. Meer heb je niet nodig voor een tour door Noorwegen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Lofoten Noorwegen

Buiten de steden kun je als kampeerder helemaal één met de natuur zijn. Fjorden, fjelle (hoogvlaktes), ontelbare eilanden, de midzomernachtzon en tenslotte de Noordkaap oefenen een grote aantrekkingskracht uit en laten jeugddromen werkelijkheid worden. Men zegt dat dit het beste lukt als je er met een compacte camper reist.

Kanoën en mountainbiken

Voor de actieve vakantieganger zijn er wandelingen door prachtige landschappen, en al even mooie tours met de mountainbike. Ook met een kano voel je je vooral op de afgelegen wateren zo dicht bij de natuur als een outdoorenthousiasteling in Alaska of Canada. Hier ga je terug naar de oorsprong.

Zijn bijzondere charme heeft Norge (Noorwegen in het Noors) niet alleen te danken aan de welvaart die olie en gas gebracht hebben. Of aan de noordelijke ligging, of het herhaaldelijk verwerpen van het EU-lidmaatschap, maar vooral ook aan het natuurschoon. De door de Golfstroom gevormde kustlijn behoort met zijn fjorden tot de mooiste landschappen die onze planeet te bieden heeft.

Gletsjers

Naast deze indrukwekkend diepe, door gletsjers in de ijstijd gevormde fjorden spreken ook andere landschappelijke hoogtepunten tot de verbeelding. Hoge bergen zoals de Jotunheimen, de gigantische gletsjer Jostedalsbreen, reusachtige hoogvlaktes die fjelle genoemd worden, of de vele eilanden voor de kust. De lijst is lang, en hoe verder je naar het noorden reist, hoe spectaculairder het wordt. Uniek zijn ook de vele steden, zoals de Noorse hoofdstad Oslo, de oude Hanzestad Bergen, de oliestad Stavanger of het centraal gelegen Trondheim met zijn beroemde Nidaros kathedraal.

Noorwegen tip

Kamperen in Noorwegen? Ga liever meerdere keren naar het land op reis, dan dat je alles in een keer wil zien. Vaak proberen kampeerders tijdens een reis door Scandinavië om zoveel mogelijk van het gebied in één vakantie te zien. De prachtige natuur zie je dan echter vooral door je raam. Probeer je dus te concentreren op één of enkele regio’s. Dan blijft er meer tijd over voor activiteiten in de natuur. Veel campings verhuren kano’s die de horizon van de reiziger verbreden.

Allemansrecht

Bij kamperen in Noorwegen denk je al snel aan het recht om te kamperen in de vrije natuur. Benieuwd wat er nog precies over is van dit allemansrecht? Het antwoord hierop en nog veel meer lees je in ACSI FreeLife 4-2017.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Noorwegen: kamperen tussen fjelle en fjorden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation