ACSI FreeLife

Menu

Campingrapport: Camping Sveastranda

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Camping Sveastranda is een heel mooie camping gelegen aan Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen.

Mette Lunde Sveen runt in het dagelijks leven samen met haar man Ole Petter de camping Sveastranda. “Er is geen enkele goede reden waarom campings niet de concurrentie kunnen aangaan met andere bedrijven in de reisbranche.”

Van goede huize

De Sveens hebben ervaring van vele jaren doordat Mettes vader, Petter Bergersæther, destijds de wegbereider was van het campingtoerisme in Noorwegen. Met de aanleg in 1960 van de camping aan het Mjøsameer zette hij zijn geloof in een goede toekomst voor de campingbranche om in een daad. Het was een tijd waarin zijn concurrenten vrijwel uitsluitend vakantiebungalows verhuurden.

Vandaag de dag bieden de meeste Noorse campings doorsnee voorzieningen. Kampeerders vinden er keurige basisvoorzieningen die hen helpen de grote afstanden in het land te overbruggen. Op het eerste gezicht lijkt ook Sveastranda dit beleid te volgen, maar bij een nadere kennismaking vallen toch bijzonderheden op, zoals de goed voorziene en verzorgde speeltuin en het haventje.

Prima voorzieningen

Heel opvallend is een 500 meter lange strook langs de oever van het meer die dan weer van zand is, dan weer van kiezelstenen en wordt onderbroken door grastongen die ver in het water reiken. Het zijn vooral de recreatieve mogelijkheden die deze camping ook voor een langer verblijf aantrekkelijk maken.

Mette vertelt dat dit de laatste jaren steeds meer door Duitse gasten is ontdekt. Ze voegt er gelijk aan toe dat de mooiste plaatsen, met vrij zicht op het water, voor toeristen zijn gereserveerd. Een kleine, maar goed gesorteerde winkel voor levensmiddelen vormt de kroon op de voorzieningen.

Het grootste meer van Noorwegen

Met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer is Mjøsa het grootste meer in Noorwegen: 117 kilometer en met een diepte tot 449 meter. Bij de stad Hamar is het meer met 15 kilometer op zijn breedst. Hier vind je ook Helgøya, het grootste eiland. Het meer wordt gevoed door 17 rivieren, met als belangrijkste de Gudbrands-dalslågen die ontspringt in het Gudbrandsdal. Bij Lillehammer stroomt deze rivier het meer in.

Wie de schoonheid van het Mjøsameer rustig op zich wil laten inwerken, kan kiezen voor de de stoomboot Skibladner. Dit luxueuze lijnschip is al in 1865 in dienst genomen en in zijn soort het oudste ter wereld. Hij vaart alleen in de zomer tussen de belangrijkste plaatsen aan het meer, in het bijzonder Gjøvik, Hamar und Lillehammer.

Een spannend uitstapje naar het verleden

Lillehammer werd wereldberoemd doordat het in 1994 de 17e Olympische Winterspelen organiseerde. Nog steeds trekken de legendarische springschans en het Noorse Olympische Museum veel bezoekers, evenals het openluchtmuseum Maihaugen. Last but not least is Lillehammer een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen in het ruige Fjell-landschap.

In Lillehammer is museum Maihaugen de grootste attractie. De tandarts Anders Sandvig (1862-1950) is de grondvester van dit oudste openluchtmuseum van het land. Op zijn eigen landgoed begon hij in 1887 met het verzamelen van oude herenhuizen en complete boerderijen uit het nabijgelegen Gudbrandsdal.

Toen zijn landgoed daarvoor te klein werd, stelde de stad Lillehammer hem in het jaar 1904 het huidige terrein ter beschikking; het was een stadspark en heette toen al Maihaugen. Het museum telt circa 190 historische gebouwen in drie categorieën: dorpen uit de 18e en 19e eeuw, de stad Byen, zoals Lillehammer aan het begin van de 20e eeuw heette, en de nederzetting Boligfeltet met het postmuseum.

Camping Sveastranda

Ligging: Rustig gelegen aan het meer, met de nodige afstand tot de doorgaande weg. Het meer heeft kleine, door landtongen ingesloten baaien. Weids uitzicht over het water.

Voorzieningen: Bijzonder goed sanitair met cabines voor rolstoelgebruikers, aantrekkelijke speeltuin, viskeuken, overdekt kookgedeelte, bootverhuur. Kindvriendelijk kiezelzandstrand, voetbalveld, speeltuin, barbecueplaats, verhuur van kajaks, motorboten, waterfietsen en roeiboten.

Recreatieve mogelijkheden: Allerlei soorten watersport, langlaufloipe. Goed vertrekpunt voor tochten door het Oost-Noorse Fjell-landschap.

Informatie: Adres: Redalen, 2836 Biri/Mjøsa, Noorwegen, Tel. 0047-61181529, e-mail resepsjon@sveastranda.no, www.sveastranda.no, GPS: Stokkevegen 147, 2825 Gjøvik, 60°53’20’’N,10°40’27’’O, Terrein: 7 hectare, 300 standplaatsen, waarvan 150 voor vaste gasten, 35 vakantiebungalows. Grotendeel vlak grasterrein met een paar hoge bomen aan een bochtig stuk van de noord-westoever van het meer. Naar de straat toe is er een dichtbegroeide groene muur. Het hele jaar geopend.

Tekst en foto: MPS

Praat mee

Praat mee: Campingrapport: Camping Sveastranda

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation