ACSI FreeLife

Menu

5 redenen voor een bezoek aan Trøndelag (deel 2)

De regio Trøndelag in het midden van Noorwegen, de ooit machtige stad Trondheim voorop, spreekt tot de verbeelding. De regio nodigt met zijn fraaie monumenten, rijke cultuur en vele vrijetijdsmogelijkheden uit tot een tocht door het hoge noorden.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Trøndelag _Lauvsnes

Je komt er per auto het snelste met de boot uit Denemarken, bijvoorbeeld met de veerpont van Hirtshals naar Langesund (Fjord Line). Neem vervolgens de E18 en de E6 naar Trondheim. Vijf redenen waarom je de regio Trøndelag niet voorbij mag rijden.

3. De verfijnde keuken van het noorden

In Noorwegen staat de warme maaltijd al om vijf uur ’s middags op tafel. Eet je in een van de vele goede restaurants die de laatste kwart eeuw hun deuren openden, dan verschuift dit tijdstip met twee à drie uur naar achteren. Voor de middagmaaltijd, die meestal uit een gevarieerd buffet bestaat, hoef je niet te reserveren, voor de avondmaaltijd is dit wel gebruikelijk.

Heerlijk eten kun je in Trondheim vooral in de talrijke authentieke lokalen aan het prachtig aan de rivier en vlakbij oude bruggen gelegen Kjøpmannsgate. Vis en zeebanket, maar ook eland, rendier en lamsvlees staan er op het menu. Noorwegen is ook een kaasland. De bekendste kaas is Jarlsberg, een milde witte kaas. Ook wordt er veel Geitost (geitenkaas) gegeten. Een bekende regionale specialiteit is Grotteost, een grottenkaas die gemaakt wordt op de kaasboerderij Hitra Gårdsmat op het kleine eiland Helgebostadøya, vlak bij Hitra. Je kunt er naartoe met een boottocht vanaf het hoofdeiland en er onder meer de grotten bezichtigen waar de kaas rijpt. De charmante gastvrouw Bodil Birkeland vertelt vervolgens tijdens het proeven spannende verhalen over het land en zijn bewoners.

4. Het pop- & rockmuseum

Muziek hoort bij de levendige studentenstad. Naast het bekende klassieke orkest Trondheim Soloists en de gevestigde jazzscene heeft Trondheim nog een attractie op het gebied van de toonkunst: Rockheim, het nationale centrum voor pop & rock. In een voormalige opslagloods van zes verdiepingen presenteert dit museum zijn bezoekers de Noorse muziek- en cultuurgeschiedenis vanaf 1950. Rockheim is verder een museum dat alle facetten van de rock- & popmuziek laat zien en je kunt er urenlang interactief doorbrengen. Op die manier wordt ook verzekerd dat liefhebbers uit niet-Scandinavische landen het er naar hun zin hebben.

Veel plaats is er ingeruimd voor de popgroep A-ha die in 1985 doorbrak met de hit Take On Me. Verder staan er regelmatig concerten van jonge musici en wisselende tentoonstellingen op het programma. Veel aandacht is er ook voor de Noorse schlagerzangeres Wencke Myhre.

5. De Noorse jazzkoorts

Noorse jazz is ook in het buitenland vermaard. Bands als Atomic en Jaga Jazzist behoren tot de internationale jazzelite. Speciale leergangen, onder meer aan de Universiteit van Trondheim, bieden opleidingen tot musicus. Erg populair is het Trondheim Jazz Festival dat elk jaar in het voorjaar plaatsvindt. Tot de hoogtepunten van de editie in 2017 behoorden het optreden van de jonge Engelse zanger en multi-instrumentalist Jacob Collier. De meeste optredens zijn overigens van Scandinavische musici. De concerten worden op verschillende plaatsen rond de haven gehouden. Het volgende festival is van 9 tot 12 mei 2018.

Deel 1

Het eerste verhaal gemist? In deel 1 lees je op deze website waarom Trøndelag nog meer de moeite van het bezoeken waard is.

Bron: MPS, Tekst en foto‘s: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: 5 redenen voor een bezoek aan Trøndelag (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation