ACSI FreeLife

Menu

5 redenen voor een bezoek aan Trøndelag (deel 1)

De regio Trøndelag in het midden van Noorwegen, de ooit machtige stad Trondheim voorop, spreekt tot de verbeelding. De regio nodigt met zijn fraaie monumenten, rijke cultuur en vele vrijetijdsmogelijkheden uit tot een tocht door het hoge noorden.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Trondelag Noorwegen

Je komt er per auto het snelste met de boot uit Denemarken, bijvoorbeeld met de veerpont van Hirtshals naar Langesund (Fjord Line). Neem dan de E18 en de E6 naar Trondheim. Vijf redenen waarom je de regio Trøndelag niet voorbij mag rijden.

1. Fantastische visplekken

Een heel grote pollak vangen is de droom van tal van zeevissers. Deze vissen, ook wel bekend als heken, kom je veel tegen in het water rond Hitra, een door klippen omgeven eiland aan de mond van het Trondheimfjord. Jonge vissers weten hier vaak een recordvangst heilbot aan de haak te slaan. Een aantal jaar geleden haalden twee Duitsers het nieuws met een exemplaar van 155 kilogram. Verder zwemmen er in de ongeveer zevenduizend binnenwateren meer dan genoeg forellen.

Het eiland Hitra kun je heel goed te voet verkennen. Zoals archeologische vondsten aantonen werd het al in het stenen tijdperk bewoond. Het oudste bouwwerk is de kerk in Dolm die dateert van de late middeleeuwen. Er wordt gezegd dat er een vloek op rust. In werkelijkheid is deze kerk al vier keer door brand verwoest. Een bijna zes kilometer lange tunnel verbindt Hitra met het vasteland.

2. Glorierijke getuigen

De historische kern van Trondheim is de beschutte haven aan de mond van de rivier Nidelv. Volgens de overlevering stichtte de Vikingkoning Olav Tryggvason hier een handelspost. Onder de Noorse koning Olav II Haraldsson groeide Trondheim uit tot de belangrijkste plaats in Noorwegen en werd Trondheim de hoofdstad, residentie van de koning en bisschopszetel. De unie met Denemarken in de veertiende eeuw leidde machtsverlies in daarmee de neergang van de stad. Het duurde 400 jaar voor Trondheim zich hervond. Het werd een belangrijke overslaghaven voor kopererts.

De grote kathedraal in het centrum, ook wel de Nidaros-domkerk, is naar verluidt gebouwd boven het graf van Olav. Hij stierf in een veldslag, werd later uitgeroepen tot nationale held en als martelaar zalig verklaard. De prachtige bontgekleurde op palen rustende pakhuizen en magazijnen aan de oever van de rivier zijn een ander beroemd symbool van Trondheim. Ze staan voor de wederopstanding van de stad. De erts kwam overigens uit Røros, een vroegere mijnwerkersplaatsje in de bergen. De verweerde houten huizen, die voor een deel nog daken van gras hebben, kregen in 1980 de status van werelderfgoed. Het openluchtmuseum Sverresborg in Trøndelag heeft gebouwen van honderden jaren oud.

Deel 2

Op zoek naar die andere drie redenen? Hier lees je in deel 2 waarom Trøndelag nog meer de moeite van het bezoeken waard is.

Bron: MPS, Tekst en foto‘s: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: 5 redenen voor een bezoek aan Trøndelag (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation