ACSI FreeLife

Menu

Zwolle: warm en rijk aan cultuur

testtourDe Hanzesteden vormen het thema voor twee van onze testteams van de ACSI FreeLife TestTour. Zowel cultuurliefhebbers Joop en Tonny als levensgenieters Enny en Paul ontdekken de rijke historie, gezellige straatjes en bijzondere architectuur. Als onderdeel van de voorpret lichten we steeds een Hanzestad uit de TestTour uit. Zwolle staat in dit voorproefje centraal. Evie Westland reisde voor ons af naar de Overijsselse hoofdstad.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Zwolle voorproefje
Museum de Fundatie

Koninklijke warmte

In 2016 stond Zwolle er mooi op. Ondanks een druilerige en koude 27 april, sprak Willem-Alexander op zijn eigen verjaardag van de ‘warmste Koningsdag ooit’. Hij had het bepaald niet over het weer, maar wel over het overweldigende welkom in deze stad. Onze majesteit is dus vol lof. Maar hoe toont Zwolle zich eigenlijk op een zonovergoten dag in mei, als de koninklijke familie weer ‘gewoon’ thuis is?

Het is leuk dwalen door de karakteristieke straatjes van de binnenstad, merk ik als ik richting de Grote Markt loop. Dankzij de groene wegwijzerbordjes kan ik uitstekend mijn weg vinden richting het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden. Zwolle trad in 1407 toe tot het Keulse kwartier van de Duitse Hanze. In de vijftiende eeuw kende de stad haar gloriejaren, op economisch, kerkelijk en cultureel gebied. En dat zie je, en voel je, wanneer je deze Hanzestad binnenstapt.

Museum de Fundatie

Eén van die bezienswaardigheden is Museum de Fundatie, gevestigd in een paleis tegenover de Schouwburg Odeon op de Blijmarkt. Alleen al een bezoek waard vanwege het fantastische uitzicht dat je vanaf de bovenste verdieping op de stad hebt. Je bent hier helemaal op je plek als je een liefhebber van kunst en cultuur bent. Het museum kent namelijk een vaste collectie van maar liefst 11.000 objecten uit voornamelijk particuliere verzamelingen. Bijvoorbeeld de collectie van kunstenaar en verzamelaar Paul Citroen (1896-1983). In de collectie vind je werken van hem zelf, maar ook van Jacoba van Heemskerck, Charley Toorop, Herman Kruyder, Jan Sluyters, Carel Willink en anderen. Oude, moderne en hedendaagse kunst. Van schilderijen tot beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen.

Kokende pek

Verder zwervend door het centrum van Zwolle kom ik uit op de Sassenstraat. In deze winkelstraat vind je niet enkel eenheidsworst. Ik word bijvoorbeeld verrast door het Hanze Huis op nummer 76. Helemaal in stijl met de Hanzestedentour, worden hier delicatessen en producten uit de Europese Hanzesteden verkocht, zoals Rieslingzeep, gemberchocola of koffie. En dit alles in een oorspronkelijk oud ‘Hanzesteden-jasje’.

Even verderop in de Sassenstraat loop ik tegen de Sassenpoort aan. Dit gebouw staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Als je de poort ziet, begrijp je goed waarom. Het zonnetje piept net boven deze zeshonderd jaar oude stadspoort uit, wat het geheel een romantische aanblik geeft. Zo romantisch was het vroeger trouwens allemaal niet: vanuit gaten in de vloer van de uitbouw werd kokende pek over binnendringende vijanden gegoten. Gelukkig is dat verleden tijd, en kun je nu vooral genieten van de majestueuze aanblik van het gebouw.

Volg de TestTour op de voet

De ACSI FreeLife TestTour 2019 is voor de testteams helaas weer afgelopen. Maar voor de volgers gaat het nu pas echt beginnen! Vanaf vrijdag 20 september verschijnen alle video’s en artikelen van de Levensgenieters en Cultuurliefhebbers op deze site. En vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Praat mee

Praat mee: Zwolle: warm en rijk aan cultuur

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht