ACSI FreeLife

Menu

Zutphen: zoet en vol historie

testtourDe Hanzesteden vormen het thema voor twee van onze testteams van de ACSI FreeLife TestTour. Zowel cultuurliefhebbers Joop en Tonny, als levensgenieters Enny en Paul, ontdekken de rijke historie, gezellige straatjes en bijzondere architectuur. Als onderdeel van de voorpret lichten we steeds een Hanzestad uit de TestTour uit. Zutphen staat in dit voorproefje centraal. Sander Cox ontdekte de rijke historie en de lekkernijen van deze stad.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Zutphen: zoet en vol historie
De Walburgiskerk in Zutphen
Zupthen bonbon
Het Oude Bornhof in Zutphen

Stad vol historie

Het regent maar een paraplu heeft geen nut vandaag. Jan Gibcus, de gids van vanmiddag heet mij welkom op het station van Zutphen. Voordat we de storm trotseren, maakt Jan duidelijk dat mijn rondleiding hier al begint. Het station speelde een belangrijke rol in de recente geschiedenis van de stad. Het oude station beschadigde in 1944 bij het bombardement op Zutphen. Het station deed nog dienst tot 1952, waarna het huidige station werd gebouwd. Datzelfde bombardement legde een woonwijk plat en kostte bijna honderd Zutphenaren het leven. Heftige binnenkomer.

Op naar de binnenstad. We lopen binnen bij het Volkshuis, dat bekend staat als het oudstekoffiehuis (1889) van Nederland. Onder het genot van een Zutphense uitsmijter (‘met al het goeds uit de Achterhoek’), begint Jan over het Hanzeverleden. “Zutphen was in de middeleeuwen een rijke stad. Dat was voor een groot deel te danken aan de handel met de Duitsers. Door de ligging aan de IJssel was Zutphen een doorvoerhaven voor wijn, steen en hout.”

Na een stevige lunch in dit alcoholvrije koffiehuis laten we de Markt achter ons. We slaan het Ravenstraatje in. Hier is in 1845 de Nationale Nederlanden opgericht. In het kleine museum over deze verzekeringsmaatschappij kom je originele polissen tegen uit de beginperiode. In hetzelfde pand is ook de nostalgische museumwinkel Het Snoepje gevestigd. Hier vind je meer dan driehonderd soorten oud-Hollandse lekkernijen, waaronder allergievriendelijke snoepjes.

Nieuwe musea

Door naar een museum dat op het moment van schrijven nog niet open is. De curator gunt ons alvast een sneak preview. Hier komen twee musea onder één dak. In het Stedelijk Museum vind je vanaf half mei een speciale tentoonstelling over het Hanzeverleden. In museum Henriette Polak kun je straks met een grote tablet je eigen schilderijtentoonstelling samenstellen. Dat belooft wat. Na de Walburgiskerk lopen we de Drogenapsteeg in. Typisch zo’n verlaten zijstraatje dat mij zonder gids niet zou opvallen. Tot een halve eeuw geleden moet dit een druk straatje zijn geweest. Dat zie je aan de ingesleten karrensporen aan de onderkant van de muur.

Deze steeg is trouwens vernoemd naar de Zutphense straatmuzikant Thonis. Zutphenaren noemden hem Drogenap, waarschijnlijk omdat hij nogal veel dronk. Voor de Drogenapstoren vind je een standbeeld van Drogenap. Thonis is hol en aan de achterkant open, zodat je in de huid kunt kruipen van deze straatmuzikant. Ik bof. We eindigen onze stadstour met een schuilpauze bij bonbonatelier Janson. In Zutphen en ver daarbuiten is Janson vooral bekend als organisator van het jaarlijkse chocoladefestival in september. Ik sluit Zutphen af met de zoveelste lekkernij, een notenbol van melkchocolade. Lekker hoor.

Volg de TestTour op de voet

De ACSI FreeLife TestTour 2019 is in volle gang! Inmiddels kun je al enkele blogartikelen lezen. Vanaf midden september verschijnen de video’s en artikelen van de Levensgenieters en Cultuurliefhebbers op deze site. En vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Praat mee

Praat mee: Zutphen: zoet en vol historie

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht