ACSI FreeLife

Menu

Wellness met wol op Texel

Op Texel is de traditie van het ‘wolbad’ nieuw leven ingeblazen. Deze oud-Texelse behandeling met zuivere Texelse schapenwol is nu omgedoopt in ‘Woolness’. Wie lichaam en geest wil verwennen op Texel, kan zich in een laagje wol laten wikkelen. De schapenwol geeft volgens de bedenkers warmte, ontspant en werkt helend.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Wellness met wol van Texels schaap

Vroeger gebruikte de arme boerenbevolking de wol van het Texelse schaap om de koude winters door te komen of na een dag van zware arbeid de spieren en gewrichten weer soepel te maken. Woolness is de moderne variant, maar het principe is gelijk. De deelnemers worden gewikkeld in een laag van pure wol en vervolgens neergelegd in een houten kribbe. De locatie is toepasselijk: een houten boet in een landelijke omgeving. “Wol werkt isolerend, maar ademt ook. De natuurlijke warmte wordt als heel plezierig ervaren en het kriebelt totaal niet”, vertelt mede-initiatiefneemster Marianne Langeveld.

Wolvet

De ruwe schapenwol wordt eerst gekaard en gewassen. De lanoline (wolvet), het belangrijkste bestanddeel, moet in de wol achterblijven. “Lanoline zit in 90% van alle cosmeticaproducten. Het werkt helend, bijvoorbeeld bij kleine wondjes, en verzachtend.”

Texelse wellness

De op Texel geboren en getogen Marianne Langeveld heeft Woolness samen met schapenhoudster Ans Kikkert ontwikkeld. In juni is de nieuwe activiteit van start gegaan bij familiebedrijf Hotel Texel, gelegen in polder Eierland. Het hotel is onderdeel van hoeve Nieuw Breda, een modern akkerbouwbedrijf met 200 hectare grond. Schapen waren ooit de basis en vormen nu de recreatieve tak.

Kamperen op Texel

Texel heeft voor de kampeerder veel te bieden.  Kijk voor campings in de buurt van De Cocksdorp op de website van Eurocampings.

Praat mee

Praat mee: Wellness met wol op Texel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht