ACSI FreeLife

Menu

Welkom in fietsstad Utrecht

Utrecht wordt in de wereld gezien als beste fietsstad. Ook de organisatie van de Tour de France zag het wel voor zich om de wereldberoemde wielerronde in Utrecht te laten starten. 

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Soestdijk 6

Reden genoeg om het hart van Nederland te bezoeken.

Drukke bedoening

Alleen al tussen 07.00 en 19.00 uur rijden er dagelijks 90.000 fietsers van en naar de binnenstad. De komende jaren wordt er door het stadsbestuur geïnvesteerd in veiligere en snellere fietsroutes en meer fietsenstallingen. In 2014 werd Utrecht door CNN uitgeroepen tot ‘World’s best cycling city’. Niet voor niets heeft de organisatie van de Tour de France ervoor gekozen de Grand Départ te laten plaatsvinden in Utrecht.

Bijzondere erfgoedlocaties

Voor een cultureel interessante fietstocht door de omgeving van de Domstad hebben wij zes bestemmingen op een rij gezet: 6 bijzondere erfgoedlocaties in de regio.

1

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Een bezoek aan Kasteel de Haar brengt de hoogtijdagen van het kasteel en haar bewoners en de enorme rijkdom van de jetset aan het begin van de 20ste eeuw tot leven.

2

Slot Zuylen

Slot Zuylen ligt aan de Vecht in Oud-Zuilen, net buiten Utrecht. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot buitenhuis. De bekendste bewoner was schrijfster Belle van Zuylen. Al 60 jaar is Slot Zuylen opengesteld als museum. Concerten, evenementen en rondleidingen brengen het verleden tot leven.

3

Kasteel Amerongen

De geschiedenis van Kasteel Amerongen gaat terug naar het jaar 1286. Eeuwenlang is het kasteel daarna het toneel geweest van roerige adellijke levens. In de 19e eeuw werd het huis drastisch verbouwd door architect Pierre Cuypers. Korte tijd bood het onderdak aan de Duitse keizer Wilhelm II, voordat hij zich voorgoed vestigde in Huis Doorn.

4

Huis Doorn

In Huis Doorn woonde van 1920 tot 1941 de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, in ballingschap. Na het verlies van de Eerste Wereldoorlog in 1918 kreeg hij politiek asiel in het neutrale Nederland. Het huis geeft een authentiek beeld van de vorstelijke wooncultuur, die de overgang markeert van de negentiende naar de twintigste eeuw.

5

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is een unieke belevenis. Te zien zijn de representatieve stijlkamers en enkele privévertrekken van de laatste bewoners. Bovendien laat Paleis Soestdijk zien hoe prins Bernhard en prinses Juliana hebben gewoond. De originele sfeer is zoveel mogelijk behouden gebleven.

6

Museum Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd (MOA) is een huis van kunst in de natuur met 3 collecties: de Armando Collectie, de historische buitenplaats en de collectie Chinees behang. Deze collecties worden verbonden door het centrale thema van MOA: hoe verhouden mens en natuur zich tot elkaar? Ook is MOA het oude buitenhuis van de Franse koning Lodewijk Napoleon.

Praat mee

Praat mee: Welkom in fietsstad Utrecht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht