ACSI FreeLife

Menu

Wad mooi!

Lopen naar een eiland? Redacteuren Katinka en Rosanne deden het. Terwijl de meeste van jullie zich waarschijnlijk nog eens omdraaiden in hun bed, liepen zij op zaterdagochtend naar Ameland.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Een tijdje terug waren we bezig met de inhoud van de Naar Buiten! special. Al brainstormend kwamen we op het onderwerp wadlopen. Lopen over de zeebodem, dat doe je niet iedere dag. Sterker nog, Katinka en ik hadden het nog nooit gedaan. En dat terwijl we graag wandelen.

Waar kan het?

Na een paar surfsessies op het wijde web waren we wat wijzer. Wadlopen kan in Nederland, Duitsland en Denemarken. Je kunt een tocht maken van en naar het vasteland of je loopt naar een eiland. Vooral dat laatste fascineerde. Hoe kun je nu naar een eiland komen zonder het contact met de grond te verliezen? Dat wilden we zelf ervaren.

Uiteraard zochten we een eiland in Nederland. Want waarom verder rijden als je het ook in eigen land kunt doen? Uiteindelijk viel de keuze op Ameland. Er zijn genoeg campings in de buurt die we als uitvalsbasis kunnen gebruiken, de oversteek duurt niet te lang (drie uur) en is niet al te zwaar. Tenminste, als je over een goede basisconditie beschikt. Dat was voor latere zorg. We hakten de knoop door en reserveerden.

Benieuwd naar het avontuur dat wij beleefden? En of we Ameland haalden voordat het water ons inhaalde? Lees het 10-pagina’s tellende verhaal in ACSI FreeLife magazine 5-2016.

Wadlooptips:

  1. Trek geen laarzen aan! Deze lopen namelijk al snel vol met water, worden enorm zwaar en verlies je.
  2. Het is aantrekkelijk, maar ga ook niet op blote voeten. De mosselbanken en schelpen op de bodem zijn vlijmscherp. Daar komen je voeten niet sneevrij doorheen.
  3. Trek enkelhoge gympen aan. Hoe lichter de gympen, hoe beter. Enkelhoogte is belangrijk omdat lage gympen makkelijker in het slib blijven vastzitten.
  4. Ook al is het koud, draag een korte broek. Natte blote benen zijn namelijk nog altijd minder koud dan een natte lange broek. Bovendien schuurt dit minder. Bij voorkeur een korte broek van katoen of lycra, spijkerstof kan schuren.
  5. Volg je eigen tempo. Probeer niet als een dolle de gids bij te houden. Een groep bestaat altijd uit twee verantwoordelijken, een loopt voorop, de ander achteraan. Op je eigen tempo kom je er wel. Als je gaat haasten, raak je misschien uitgeput.

bestel magazine

Confidental Infomation