ACSI FreeLife

Menu

Voorne-Putten, groene oase achter de Botlek

Vakantie op een eiland heeft altijd iets bijzonders. Ook als je er gewoon met de brug kunt komen. En dat geldt zeker voor het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Voorne-Putten
Voorne-Putten

Rijdend over de A15 richting Europoort doemen links en rechts de tankopslagbedrijven en gebouwen van de petrochemische industrie op. Niet echt een idyllisch beeld van een vakantiebestemming. Maar zodra je afslag Briele neemt en via de Harmsenbrug het Hartelkanaal en het Brielse Meer oversteekt, laat je het grauwe en grijze Botlekgebied snel achter je en kom je terecht op het groene Voorne-Putten.

Twee eilanden

Het dubbeleiland bestaat uit de eilanden Voorne en Putten die in der loop der eeuwen aan elkaar zijn gegroeid. Tegenwoordig zijn de eilanden weer gescheiden van elkaar door uitbaggering van de historische scheepvaartroute Bernisse. Bruggen, tunnels en dammen zorgen ervoor dat je niet meer hoeft over te varen om Voorne-Putten te bereiken.

Als een oase van rust ligt Camping ’t Weergors aan de rand van Hellevoetsluis. De familie Riedijk begon hier in 1964 op een klein veld naast hun boerderij met het ontvangen van kampeerders uit Rotterdam. Inmiddels is ’t Weergors uitgegroeid tot een 16 hectare grote camping en vormt een ideaal uitgangspunt om Voorne-Putten te ontdekken. En dat doen we op een hele speciale manier. Met een tuktuk.

Uitvalsbasis van De Ruyter

Gezeten op de achterbank van de gemotoriseerde driewieler rijden we het historische centrum van Hellevoetsluis in. Het is moeilijk voor te stellen dat dit pittoreske stadje op Voorne-Putten een van de belangrijkste oorlogshavens van Nederland is geweest. De vesting werd begin 1600 gebouwd om de Nederlandse oorlogsvloot te beschermen. De versterkte haven was uitvalshaven van zeehelden als Tromp en De Ruyter. In 1629 ging de vloot van admiraal Piet Hein op de rede van Hellevoetsluis voor anker nadat hij de zilvervloot had veroverd op de Spanjaarden.

Een van de meest bijzondere bouwwerken in de vesting is Droogdok Jan Blanken dat bestaat uit het Kieldok en het Timmerdok. Op het moment dat we hier aankomen, worden er net twee schepen het Kielddok binnengeloodst.

Voorne-Putten compleet

Nieuwsgierig naar deze historische plek van Voorne-Putten en de overige (historische) hoogtepunten van dit vakantie-eiland? In ACSI FreeLife 4-2019 vind je het hele verhaal.

Praat mee

Praat mee: Voorne-Putten, groene oase achter de Botlek

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht