ACSI FreeLife

Menu

Van Harlingen naar Terschelling

Reisreporter en fotograaf Jeroen Berends trok voor een kampeervakantie naar het Waddeneiland Terschelling. Maar voordat hij van wal stak, ging hij op ontdekkingstocht in Elfstendstad Harlingen. Voor ACSI FreeLife maakt hij naast mooie plaatjes ook een reisverhaal. Hier krijg je alvast een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in Harlingen Jeroen Berends

Over de Westerzeedijk rijd ik in de richting van Harlingen. Het blijft toch altijd een apart idee om over zo’n opgehoogd stuk grond te rijden dat als voornaamste functie heeft om het achterliggende land te beschermen tegen overstromingen. Over dat soort dingen moet je misschien niet te veel nadenken, zeker niet als je op een camping gaat overnachten die aan zo’n dijk ligt.

Walvis in de haven

Aan het eind van de middag wandel ik richting Harlingen. In de haven is een wirwar van masten en touwen. Wanneer ik dichter bij de monding van de haven kom, zie ik iets in het water liggen. Ik moet drie keer kijken om te beseffen wat ik zie. Een potvis! Het dier ligt doodstil in het water. Dan ineens begint de walvis water te spuiten. Meters hoog. Het is een sculptuur dat deel uitmaakt van het 11 Fountains Project dat in het kader van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 in het leven geroepen is.

Elfstedentocht

In de elf steden waarlangs de beroemde Elfstedentocht leidt zijn fonteinen geplaatst die door internationaal gerenommeerde kunstenaars zijn ontworpen. In Harlingen kozen kunstenaars Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla voor de vorm van een walvis om zo een verwijzing te maken naar het Harlingse verleden met de walvisvangst.

Het schip van Willem Barentsz

De nieuwe Willemshaven is volop in ontwikkeling. Het moet een nieuwe hotspot worden en de eerste contouren daarvan zijn al zichtbaar. Maar ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan iets ouds. Onder een overkapping staat het vol met gereedschap en houten balken. Hier bouwt men een replica van het expeditieschip van Willem Barentsz, de ontdekkingsreiziger die een noordelijke scheepvaartroute naar Azië probeerde te vinden. Destijds waren er geen bouwtekeningen van schepen, maar aan de hand van opgravingen uit die tijd – waaronder een deel van het originele schip dat door Russische archeologen gevonden werd nabij Nova Zembla – wordt nu hard gewerkt het schip zo getrouw mogelijk na te maken. Op 27 oktober 2018 werd het schip te water gelaten, maar er is nog een dik jaar nodig voor de afbouw.

Benieuwd naar Jeroen’s impressie van Terschelling en meer details over Harlingen? In ACSI FreeLife 2-2019 lees je het complete artikel. Voorzien van aanbiedingen voor ACSI Club ID-leden.

 

Praat mee

Praat mee: Van Harlingen naar Terschelling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht