ACSI FreeLife

Menu

Tour de Terp aan de Friese Waddenkust

Net als in Zeeland weten ze in Friesland wel raad met hoogwater. Voor de aanleg van de zeedijk hielden terpen het water buitenshuis. Wat zie je vandaag nog terug van deze kunstmatige heuvels? Redacteur Sander ging op terpentour langs de Friese Waddenkust.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Hegebeintum, foto: Marcel van Kammen
Solex_zeedijk

Vanuit camping De Blikvaart in Sint Annaparochie – op vijftien kilometer ten noordwesten van Leeuwarden – stap ik samen met mijn Belgische reisgenoot Wim op de Solex. Via Nij Altoenae tuffen we richting de Waddenkust.

Stille Waddenkust

Ter hoogte van Zwarte Haan sturen we de zeedijk op richting Harlingen. Wim is voor het eerst in Friesland. Hij is meteen onder de indruk. “Aan de Vlaamse kust is alles volgebouwd. Het vind je één en al natuur en rust. Zalig.” Buiten een paar blatende schapen is het inderdaad muisstil.

Hadde uit de Wadden

Harlingen – de eerstvolgende bestemming aan de Zeedijk – is nog zeker 20 kilometer. Dat gaat mijn lege maag niet halen. We keren om. Gelukkig hoeven we niet lang te zoeken. Bij café-restaurant De Zwarte Haan – op nog geen honderd meter van de Zeedijk – zetten we ons mes en vork in een hadde uit de Wadden, een malse witvis die overgoten is met een lichtpikante paprikasaus.

Terpen

De volgende dag maken we kennis met een heel andere vorm van waterkering. Voor de aanleg van de zeedijk in rond de elfde eeuw stond een groot deel van dit gebied twee keer per dag onder water. De Noord-Friezen woonden daarom op terpen. Buiten deze kunstmatige heuvels vond je in die tijd geen enkele bebouwing. Dat zie je nog steeds terug in het landschap. Buiten de bebouwde kom domineert het grasland. Je kunt hier net als in de rest van de provincie kilometers lang toeren zonder een huis te spotten.

Terp van bijna 9 meter hoog

In Ee (Íej op zijn Fries) zie je nog precies hoe zo’n Fries terpdorp is opgebouwd. Op de top van de berg ligt de kerk. De smalle straatjes lopen vanuit de voet van de heuvel recht omhoog richting het hoogste punt. Hoe hoger je woonde, hoe beter je beschermd was tegen hoogwater en hoe duurder de woning. Voor de goede orde. De hoogste terp van Nederland vind je in Hegebeintum en is bijna 9 meter hoog.

ACSI FreeLife 7-2018

Ben je ook zo nieuwsgierig welke plekken Sander nog meer aandoet? In ACSI FreeLife 7-2018 vind je het hele verhaal. Zo kom je er achter welke van de elfsteden eenmaal per jaar in het teken staat van een oer-Friese sport.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Tour de Terp aan de Friese Waddenkust

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht