ACSI FreeLife

Menu

Toeristenbelasting stijgt fors

De toeristenbelasting lijkt de melkkoe van de gemeentelijke overheid te worden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
kamperennederland

Het CBS berekende dat de gemeenten dit jaar 162 miljoen aan toeristenbelasting willen innen. Ter indicatie; dit bedrag is 36% hoger dan in 2008.

Stijging: méér gemeenten en tariefverhoging

Niet alleen tariefverhogingen zorgen voor de stijging. Er zijn ook méér gemeenten die de belasting heffen. Inmiddels int 76% van alle gemeenten toeristenbelasting. Gemiddeld halen gemeenten 2% van de totale inkomsten uit deze heffing. Op de Waddeneilanden ligt dit percentage significant hoger. Vlieland haalt zelfs 42%. De gemeente bepaalt zelf of het toeristenbelasting int en de hoogte daarvan.

Besteding toeristenbelasting

Het nut van de belasting staat al enige tijd ter discussie. Er worden vraagtekens gezet bij de besteding van het geld. Het zou terug moeten vloeien richting de toeristen, maar volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen wordt het geld daar vaak niet voor besteed.

Praat mee

 1. Je
  Joke van der eijden

  Ga je in het voorseizoen omdat het rustiger is en goedkoper, dan maakt de toeristenbelasting het weer duur. En ja, zoals ga je ergens logeren, dan hoef je geen toeristen belasting te betalen. Ik denk dat campings ook al genoeg belasting moeten betalen. Waarom dan de mensen die een andere plaats bezoeken. En ik vind het ok als het dan nog redelijk blijft en je bent me z’n tweeën. Maar als je met een gezin bent en dan nog eens in het hoogseizoen, trek dan maar je portemonnee maar open . Ik denk niet dat gemeenten daar erg in hebben. Hoe maak je het toerisme zo snel mogelijk kapot?

  Reageer
  0
  0
 2. HV
  H. Verhoeven

  In Karintie heb ik voor 13 dagen staan €. 4,00 per dag toeristenbelasting betaald en €. 3,00 per dag milieubelasting, terwijl alles gescheiden aangeleverd diende te worden. Op de totale verblijfssom was ik 30% aan belasting kwijt. Voor mij dus geen Karintie meer.

  Reageer
  0
  0
 3. M

  Toeristenbelasting is gewoon een verzonnen iets, ik heb laatst de proef op de som genomen en ben in mijn eigen woonplaats waar ik al heel veel aan belasting betaal naar de camping geweest en je raad het al, ook hier toeristenbelasting.
  Nu ben ik vorige maand bij een tante in het noorden des lands een weekje wezen logeren en dan hoef ik geen toeristen belasting te betalen, terwijl mijn belasting thuis gewoon doorloopt, HEERLIJK ZO’N MELKKOE.

  3 weken zomer vakantie Frankrijk en Spanje, volop tolwegen, maar mijn autobelasting kan ik dan geen 3 weken in Nederland stop zetten.
  en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  DUS GEEN TOERISTEN BELASTING,

  Reageer
  0
  0
 4. D

  De hoogte van de toeristenbelasting bepaald voor mij of ik welkom ben.
  Ik ga nu veel naar streken waar die belasting niet is, zoals in de buurt van Barcelona ga ik niet meer naar toe omdat daar nu deze belasting word berekend. Nu rij ik door naar de buurt van Benidorm. Voor mijn korte vakanties in Zeeland zoek ik nu een andere streek. Ik weet best dat ik nu duurder uit ben.

  Reageer
  0
  0
 5. De Telegraaf heeft de hoogte van de toeristenbelasting per gemeente op kaart gezet; http://www.telegraaf.nl/overgeld/vakantie/21737293/__Op_vakantie__Hier_betaalt_u_toeristentaks__.html

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Toeristenbelasting stijgt fors

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht