ACSI FreeLife

Menu

Toeristenbelasting in Nederland: hoe zit het?

Het toerisme in Nederland zit al jaren in de lift. Zo groeide het aantal toeristen dat ons land bezocht vorig jaar met maar liefst 5 procent. Alle verblijfsbezoekers bij elkaar brengen zo’n 11 miljard euro in het laatje. Een deel hiervan zit in de toeristenbelasting die veel gemeenten heffen. Wat houdt deze belasting in en in hoeverre wordt dit geld ook daadwerkelijk goed besteed?

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
9
9
ReactiesPraat mee
toeristenbelasting

Niet alleen de buitenlandse toerist, ook de vakantieganger in eigen land ontkomt vaak niet aan toeristenbelasting. De taks geldt namelijk voor een overnachting in iedere gemeente, behalve daar waar je zelf ingeschreven staat. Een Amerikaan betaalt toeristenbelasting over een hotelovernachting in Amsterdam, maar een Fries dus ook.

Tarieven en percentages

De tarieven worden door de gemeente zelf bepaald en verschillen daarom nogal. Op veel plekken geldt een vast bedrag per overnachting, in een klein aantal gemeenten (o.a. Amsterdam, Rotterdam en Breda) geldt een vast percentage. Soms kiezen gemeenten ervoor om luxere accommodaties (zoals 4- en 5-sterren hotels) meer te belasten dan goedkopere alternatieven als pensions of hostels. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Maastricht.

Spreiding in Amsterdam

De landelijke opbrengst van de toeristenbelastingen steeg tussen 2007 en 2016 met bijna 60 procent (van 113 naar 189 miljoen euro). Een derde hiervan gaat naar de grootste toeristentrekker van ons land: Amsterdam. De gemeente van de hoofdstad wil de inkomsten van de belasting vanaf volgend jaar gaan inzetten om de toeristenstroom beter over de stad te verspreiden. Hoe? Door het huidige percentage van 5 procent belasting bovenop de prijs van een overnachting aan te passen. Nieuwe tarieven: 4 procent voor accommodaties buiten het centrum en 6 procent voor accommodaties in het stadshart. Hierdoor hoopt de gemeente minder toeristen in het centrum te verwelkomen.

Andere doeleinden

De extra inkomsten van de belasting zouden goed besteed kunnen worden aan toeristische voorzieningen en infrastructuur zoals meer bankjes, toiletten, fietspaden en zebrapaden. Ook het schoonmaken van drukke stranden en andere publieke plekken kan gefinancierd worden met de belastinginkomsten. Stuk voor stuk logische ideeën waar zowel de inwoner van de gemeente als de toerist bij gebaat is. Maar helaas is de realiteit niet altijd zo rooskleurig.

Toeristenbelasting als melkkoe?

Door de forse groei in toerisme is de toeristenbelasting voor veel gemeenten een belangrijke inkomstenbron geworden. Brancheorganisatie RECRON herkent deze ontwikkeling en pleit voor strengere controle op een nuttige besteding. Volgens Marieke Rosier besteden veel gemeenten de belastinginkomsten nu niet of niet genoeg aan eerder genoemde voorzieningen en diensten. Rosier vindt de toeristenbelasting daarom eerder op een melkkoe lijken. Ook campingeigenaren zijn lang niet altijd blij met de hoge tarieven in hun gemeente en melden dat ze klanten kwijtraken die uitwijken naar campings in goedkopere gemeenten.

Gelukkig zijn er ook positieve uitzonderingen. In Leeuwarden geldt een bescheiden belasting van 1 euro per nacht voor iedereen boven de 5 jaar. De verwachte opbrengst van zo’n 350 duizend euro zal in zijn geheel besteed worden aan fysieke toeristisch voorzieningen, aldus de gemeenteraad.

Bron: De Volkskrant

Praat mee

 1. P

  Nog een reactie over belastingen in Nederland. Bijv. de MRB, voor mijn auto een VW Touran Diesel betaal ik in Nederland 1520,00 € MRB-belasting per jaar, voor exact het zelfde auto betaal je in duitsland net 300,00 €, leg dat maar es uit aan de gewone man.

  Reageer
  1
  0
 2. P

  Over de touristenbelasting is inderdaad het een of ander te zeggen. Er zijn ook campings die meer touristenbelasting vragen dan de gemeente vraagd. In Kamperland bijvoorbeeld vroeg de gemeente een belasting van rond een Euro en de camping (een groote camping) in die plaats vraagd zelfs 1,85 €. Bij de camping gevraagd hoe het zit wordt er gezegd dat zij hun prijsen niet aan derden hoeven uit te leggen.

  Reageer
  1
  0
 3. B

  In dit achtelijke land moet je toch overal voor betalen, je wordt aan alle kanten bestolen door den-haag ze hebben zo veel geldt nodig om de Europese unie te betalen en die geven het weer aan griekenland en deze lachen zich slap.die miljarden die ze al hebben gehad en is er al iets verbeterd??? En wij maar betalenjongens ze verzinnen elke keer weer wat anders om aangeldt te komen en wie betaald het gelach ?? Schande

  Reageer
  3
  0
  1. dv
   de vetten

   Toeristenbelasting is gewoon een melkkoe, zeer onterecht want ik betaal in de eigen gemeente ozb !!!! bovendien rijst de belastingdruk in dit land de pan uit!!!!

   Reageer
   3
   0
 4. JS
  JAN SCHOUTEN

  het is gewoon een smerige belasting,je geeft je geld er al aan uit,en je doet er je boodschappen en je verblijfplaatsm ze moeten hier vooral mee door gaan/

  Reageer
  2
  0
 5. M

  En nu ga ik in mijn eigen woonplaats kamperen, kan ik dan de toeristenbelasting weigeren???

  Reageer
  2
  0
  1. JH

   Als je in e eigen gemeente overnacht op een camping of hotel, hoef je geen toeristenbelasting te betalen, dus ja, je kunt het weigeren

   Reageer
   0
   0
 6. Jh
  Jan hamersma

  De gemeente bepaald het tarief, is dat wel zo?
  In een gemeente kan het tarief per camping aardig verschillen, hoe zit dat dan?
  Is dit een verkapt inkomen voor de campingeigenaar?

  Reageer
  3
  1
  1. JH

   De toeristenbelasting moet apart op de factuur in rekening worden gebracht. De campingtarieven staan hier los van.
   Als er niet veel wordt overnacht, kan bij de gemeente per persoon worden afgerekend. Als er veel overnachtingen zijn, kan de camping eigenaar een deal maken met de gemeente om een bepaald bedrag per jaar te betalen. Als het druk is, kan de camping eigenaar er dus op verdienen, als het een slecht seizoen is, legt de eigenaar er geld op toe.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Toeristenbelasting in Nederland: hoe zit het?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht