ACSI FreeLife

Menu

Texel: Wad een eiland

Texel is ons grootste Waddeneiland. Ook het drukste. Maar in het voor- en naseizoen overheersen de geluiden van de branding, de meeuwen en de vele duizenden schapen. Journalist Gabrielle Beautemps ging er kamperen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Texel_strand
Texel

Als ik ’s morgens door mijn voortent gluur, zet een fazant het haastig op een lopen. Een paar meter verder kijken een paar konijnen even verstoord op, en huppelen dan verder de duinen in. Een rustiger tafereel kan haast niet. Maar dat is schijn.

Ik realiseer mij dat ik wakker ben geworden door het geschreeuw van meeuwen en het gebeuk van de branding op het strand even verderop. Hoewel het geen hoogseizoen is, zijn dat geluiden die onmiskenbaar bij Texel horen – het hele jaar door.

Camperaars

De Wadden zijn favoriet onder tentkampeerders, maar camperaars hebben op de wat oudere campings als Kogerstrand en Loodsmansduin duidelijk een pre: zij mogen op de eerste rij staan, midden in de duinen. De camperplaatsen zijn daar al jaren. “Maar daar krijg je tegenwoordig echt geen vergunning meer voor”, zegt Wijnand Hartjes, manager van camping Sluftervallei.

Ook zijn camping ligt midden in het duingebied, vlak bij De Cocksdorp op de noordwestpunt van het eiland. Volgens Hartjes is uitbreiding van campings tegenwoordig aan strikte regels gebonden.

Zonne-eiland

Kamperen op de Wadden is iets aparts. Ten eerste is er het feit dat je op een eiland zit. Een combinatie van wind, gezonde zeelucht en zon trekt elk jaar weer veel kampeerders naar de Wadden. Jazeker, ook zon, want wat veel mensen niet weten is dat de Waddeneilanden het grootste aantal zonne-uren van ons land koesteren. Het oosten of zuiden kan echt niet tippen aan de ruim 200 uren van een eiland als Texel.

McDrive voor trekvogels

In het voorjaar en de herfst heeft Texel een aparte bekoring. Dan is het eiland een verzamelplaats van ontelbare vogels. Die trekken dan waar veel spotters, herkenbaar aan hun standaarduitrusting met verrekijker en fototoestel inclusief supergrote telelens. Bij de uitrusting hoort ook een fiets – de gemakkelijkste plek om van de ene naar de andere fotoplek te komen. Texel ligt op de trekvogelroute die langs de kust loopt van zuidelijk Afrika tot aan Siberië. Een echte vogelsnelweg.

Nog meer Texel-inspiratie

Ga je dit voor- of najaar kamperen op Texel, maar kun je nog wel wat meer reisinspiratie gebruiken? Dan kun je maar beter zo compleet mogelijk op de hoogte zijn. In ACSI FreeLife 2-2018 lees je het hele verhaal en kom je er achter dat er op dit eiland nog veel meer valt te beleven.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Texel: Wad een eiland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation