ACSI FreeLife

Menu

Tentstock toont liefde voor kamperen

In je luie kampeerstoel voor je tent genieten van een optreden of opgeschrikt worden door een literaire stoelendans. Het kan je zomaar overkomen tijdens een bezoek aan het festival Tentstock.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

ACSI FreeLife redacteur Katinka Schippers was er bij en brengt verslag uit.

Groot en woest grasveld

Op vrijdagmiddag reizen we van Tiel naar Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Een klein stukje rijden, maar zodra we het festivalterrein betreden, bevinden we ons in een andere wereld. Een meisje rijdt rond in een soort golfkar en biedt vriendelijk aan onze spullen naar het kampeerveld te brengen. Wij lopen er naartoe. Een groot en woest grasveld strekt zich voor ons uit. Er is een pad gemaaid met langs het hoofdpad een slinger lampjes die heen en weer wiegen in de wind. Er staan al verschillende tenten. We mogen zelf een plekje uitzoeken en daarna begint het opzetavontuur. We hebben een nieuwe tent dus het is nog even puzzelen. 

Mix van kampeerders

Als de tent staat en de kampeerstoeltjes uitgeklapt zijn is het tijd voor een koud biertje. Daarna is het vooral genieten geblazen van de opzetrituelen van onze medekampeerders. Van grote bungalowtenten tot handige pop-up tenten en van een hangmat tot een legeruitrusting, je ziet van alles. Vriendengroepjes verzamelen zich in partytenten en hebben de grootste lol met elkaar. Vaders en moeders maken het zichzelf gemakkelijk met een wijntje en een toastje terwijl de kinderen rollebollen door het gras. Juist deze mix van kampeerders maakt het nu al een leuk festival om te zijn.

Kamperen centraal op Tentstock

Waar bij het gemiddelde festival de muziek centraal staat, staat bij Tentstock het kamperen centraal. Een doorkijkcaravan vormt het informatiepunt van de camping. Daarnaast is er een kampwinkel, is er een opengewerkte caravan ingericht als podium en tevens recreatieruimte voor kinderen. Het programma wordt pas gepresenteerd in een creatief vormgegeven programmaboekje wat je bij de entree krijgt. Het eerste optreden van de vrijdag vindt bij de opengewerkte caravan plaats. De vrolijke Indie folk klanken van our Minor fall trekken de aandacht. Een lekker muziekje voor de vrijdagmiddag. Afscheid nemen van je werkweek en het grote genieten kan beginnen.

ts04ts01ts02ts03

Literaire stoelendans

Terug naar de tent. Er is commotie bij de tenten achter ons. Uit het niets zijn schrijvers tevoorschijn gekomen die zich tussen de tenten hebben opgesteld rondom een aantal campingstoelen. We zijn ineens getuige van een literaire stoelendans. De schrijvers doen hun uiterste best om hun dance moves te laten zien, maar vooral om een stoel te bemachtigen. Ze strijden voor de titel. Afvallers dragen voor uit eigen werk. Vol overgave en soms ook ietwat verlegen. Dynamic Food Showroom verzorgt het eten. Allemaal biologisch en vanavond op het menu: verse friet met huisgemaakte mayonaise.

Helaas begint het te regenen, maar we laten ons niet onze tent in lokken. Ponchos aan en op naar de campingdisco. Een dj vermaakt de gasten met opzwepende beats voorzien van video animatie. Tijd om te gaan slapen. Wat een rust op het kampeerveld. Alle kampeerders houden zich goed aan de afspraak dat het vanaf 23.00 uur helemaal stil moet zijn. De volgende dag loop ik in alle vroegte een rondje om het kampeerveld. Even rustig wakker worden. Ik vraag me af waar ik eigenlijk precies mijn tentje heb opgeslagen. In het programmaboekje lees ik dat je in de middag met Hans Jungerius op expeditie kan gaan om het terrein te leren kennen. Komt dat even goed uit!

Buitenplaats Koningsweg

Het voormalig militaire complex Buitenplaats Koningsweg is maar een fractie van Fliegerhorst Deelen, tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste Duitse luchthaven van Nederland. Een luchthaven die vanuit de lucht een typisch Nederlands boerenlandschap moest lijken. Vliegtuighangars zien er van boven uit als boerderijen. Er zijn er nog een paar van over en Hans laat zien hoe de ramen van steen werden beschilderd zodat het net echte ramen leken.

Midden tussen het graan en de aardappels vind je bijzondere schuurtjes. Overal vind je nog sporen van de 9-meter brede taxibaan die rond het terrein liep. Hans laat zien dat je door de vegetatie kunt zien waar de taxibaan liep en waar ook het treinspoor heeft gelegen. Het voormalig Nederlands militair hulpvliegveld werd voor de Eerste Wereldoorlog opgeleverd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de luchthaven door de Duitse Luftwaffe verbouwd. Na de bevrijding van de Duitsers kwam het terrein weer in handen van de Koninklijke Luchtmacht. Er worden nog steeds piloten opgeleid op de vliegbasis.

Culturele enclave

Buitenplaats Koningsweg is een voormalig militair complex waarvan de gebouwen nu als Rijksmonumenten zijn bestempeld. Het bijzondere verhaal achter dit terrein inspireert veel kunstenaars, architecten en andere creatievelingen en daarom wordt het gebied nu ook wel omschreven als culturele enclave. Een mooie plek dus voor een festival als Tentstock. (Zelf ook geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Een expeditie met Hans kan ik van harte aanbevelen. Neem contact met hem op.)

Drie uur later zit de expeditie er op en is het gelukkig gestopt met regenen dus tijd om van de volgende artiesten te genieten. De camping kleurt inmiddels steeds meer oranje. De wedstrijd van het Nederlands elftal is op komst.

Muziek

Maar eerst is het nog even swingen geblazen met de Eindhovense band Hunting The Robot. De Zwolse band The Cool Quest zet ook flink de tent op z’n kop. Vooral vanaf een afstandje is het leuk om te zien hoe het publiek op en neer springt op de hiphop beats. Om 22.00 uur is het dan eindelijk zover: alle kampeerstoelen worden verplaatst naar het Kumbajatoch podium waar we met z’n allen de wedstrijd Nederland-Costa Rica bekijken. Ons geduld wordt op de proef gesteld met verlening en penalty’s, maar gelukkig begint het pas bij de penalty’s weer te regenen.

Hoewel we door de winst van Nederland genoeg redenen hebben om te feesten laten we de campingdisco vanavond achterwege en kruipen we lekker warm en droog onze tent in. Op zondagochtend worden we getrakteerd op een zonnetje die de tent goed opdroogt, zodat we langzaamaan kunnen inpakken. Bijzondere ervaringen stoppen we in onze rugzak.

Tentstock feitjes

  • Het festival vond plaats van 4 tot en met 6 juli 2014
  • Locatie: Buitenplaats Koningsweg, Arnhem
  • Er waren 500 kaarten beschikbaar voor gelukkige kampeerders en alle kaarten waren uitverkocht
  • Een kaartje voor de kampeerhelden die het hele weekend bleven kostte € 35
  • Een dagkaart voor ’toeristen’ kostte € 15
  • Kijk voor de vakantiefoto’s op Facebook
  • De organisatie schreef na afloop ’tot volgend jaar’

Praat mee

Praat mee: Tentstock toont liefde voor kamperen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation