ACSI FreeLife

Menu

Poll: toeristenbelasting is melkkoe

Kampeerders hebben er geen vertrouwen in dat de toeristenbelasting die Nederlandse gemeenten innen goed terecht komt. Zo blijkt uit pollresultaten op deze website. Maar liefst 88% van de respondenten ziet de belasting als melkkoe van de gemeenten.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
20
20
ReactiesPraat mee

In juli bleek uit cijfers van het CBS dat gemeenten fors meer aan toeristenbelasting verdienen. Nederlandse gemeenten verwachten dit jaar 162 miljoen aan de belasting te innen. Dat is een stijging van 36% ten opzichte van 2008. De hoogte van de toeristenbelasting stijgt hiermee het sterkst van alle gemeentelijke belastingen over de laatste vijf jaar.

Toeristenbelasting voor de toerist

De bedoeling van de toeristenbelasting is dat het geld op één of andere manier terugvloeit naar de toerist. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een bankje aan het water, de aanleg van een camperplaats of een andere voorziening binnen betreffende gemeente. Uit de poll van deze website blijkt dat slechts 12% van de respondenten er vertrouwen in heeft dat dit daadwerkelijk gebeurt.

Reageren kan natuurlijk nog steeds. Vul onderstaande velden in en laat je mening horen.

Praat mee

 1. FM
  F. Michielsen

  De stadspoorten zijn al lang verdwenen. Deze oude heffing blijft in stand voor algemene middelen. Bepaald geen reclame voor zo’n gemeente. Als ik op een terras ga zitten of winkel hoef ik niet te betalen. Wanneer ik traceerbaar ben, met een caravan, camper, boot, of hotelverblijf, wel. Gelijkheidsbeginsel?

  Reageer
  0
  0
 2. KS
  Kees Schaap

  Sommige gemeenten jagen de toeristen weg neem bloemendaal aan zee, gingen wij graag heen met de camper maar vanwege de HOGE TOERISTENBELASTING komen wij daar nooit meer, de campings en de middenstand zijn daar ook de dupe van.

  Reageer
  0
  0
 3. dW
  debuigne Werner

  Ik vind dat je zeker in nederland al genoeg betaald om met 4 wielen op een stukje grond te staan en het niet nodig is om een zakvullende belasting te heffen aan de toerist die naar nederland komt om zijn centen te besteden. Ik laat nederland links liggen in de toekomst

  Reageer
  1
  0
  1. dW
   debuigne Werner

   Dat de toeristen belasting in het buitenland in de prijs is opgenomen ,dan nog is nederland een melkkoe voor de toeristen .vreselijk duur duur duur

   Reageer
   1
   0
 4. TJ

  Als in het buitenland op een camping staan is de toeristen belasting vaak al in het camping tarief opgenomen. Wij staan meestal in het voor en najaar op een camping en betalen volgens het acsicard tarief. In ons eigen land komt daar altijd de toeristen belasting bij en vaak ook nog een afval heffing. Die afval heffing heb ik eigenlijk ook al in mijn eigen woonplaats betaald ik laat het allen op even op een andere plaats achter.

  Reageer
  0
  0
 5. A

  Leuke stelling helaas klopt de achtergrond die de schrijver meegeeft voor geen meter. Toeristenbelasting wil niet zeggen dat het geld bedoeld is voor het bevorderen van toerisme, het wil zeggen dat de belasting wordt geheven over toerisme. Een van de uitgangspunten van belasting is dat de opbrengst geen specifiek doel heeft en wordt toegevoegd aan de algemene middelen. Als er een belasting wordt geheven met een specifiek bestedingsdoel dan is dit geen belasting maar een heffing.

  Hieronder een stukje van de site Nederlandse overheid:
  Er zijn 2 soorten gemeentelijke belasting:

  – Belastingen; bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (OZB), toeristenbelasting, forensenbelasting en parkeerbelasting. De opbrengst daarvan gaat naar de gemeente en is vrij besteedbaar.
  – Heffingen; dit zijn rechten, tarieven en leges. Bijvoorbeeld rioolrecht, een kaartje voor het gemeentelijke zwembad of de kosten voor een paspoort. De gemeente krijgt hiermee alleen de kosten vergoed die ze gemaakt heeft. De totaalopbrengst mag de totale kosten niet overschrijden

  Reageer
  0
  1
  1. Je hebt gelijk. De opbrengst uit een belasting heeft geen specifiek doel. De Rijksoverheid geeft zelf de volgende definitie:

   ‘Toeristenbelasting is een algemene belasting die een gemeente kan heffen om het gebruik van voorzieningen door toeristen te financieren.’

   De belasting (ingevoerd in de jaren ’70) was bedoeld voor gemeenten die veel toeristen over de vloer krijgen die gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen. Tegenwoordig int 78% van alle gemeenten toeristenbelasting en wordt het geld steeds minder besteed aan toeristische voorzieningen (blijkt uit onderzoek van de KvK).

   Gemeenten zijn niet verplicht om het geld te gebruiken voor toeristische voorzieningen (of onderhoud daarvan), maar er is duidelijk een verschuiving naar een ander doel.

   Reageer
   0
   0
 6. ww
  wilma wennekes

  Ik ben tegen het betalen van toeristenbelasting.
  We doen boodschappen, gaan uit eten, betalen voor recreatie, en dragen zo al ons steentje bij aan de plaatselijke middenstand.
  In eigen land vind ik dat je geen toerist kan zijn.

  Reageer
  1
  0
 7. t

  De voorstemmers zijn waarschijnlijk gemeenteambtenaren die dit geld gebruiken om leuke spelletjes mee te doen.

  Reageer
  0
  1
 8. JW

  De toeristenbelasting wordt geheven naast andere gemeentelijke inkomsten die toeristen belasten zoals parkeergelden, bruggelden, havengelden, etc. Als er voorzieningen zijn aangelegd voor de toeristen is het correct dat daar een vergoeding tegenover staat. Voor wegen- en fietspadenonderhoud krijgen gemeenten geld uit het Wegenfonds. Als ik op een camping sta of in een particuliere jachthaven lig heeft een gemeente daar geen enkele investering gedaan. Het is dus inderdaad een melkkoe. Uiteindelijk blijft er inderdaad iets als een bankje over (100 euro) waar tegenwoordig ook vaak geen prullenbak meer bij staat. Het is niet te geloven, maar juist in deze crisistijd heeft men de kip met de gouden eieren geslacht. Daar komen ze vanzelf achter maar dan is het te laat. Vraag maar aan de camping- en jachthaveneigenaren. Steeds minder bezoekers.

  Reageer
  0
  0
 9. WK

  Ik ben voor afschaffen van dit soort belasting innen. Meestal worden deze heffingen in de gemeentekas gestopt en niet tbv de toerist aangewend. Bovendien kan iedere gemeente het bedrag naar believen vaststellen. Enige eenheid en richtlijnen voor het besteden van deze gelden zijn er niet. Eerst maar eens landelijk regelen en de opbrengst alleen ten goede van de toerist laten komen, dan kan ik er misschien voor zijn.

  Reageer
  0
  0
 10. R

  In heel Zuid-Limburg betaal je 1,10 euro pppn.
  In Frankrijk 0,10 cent pppn.
  Verdere uitleg niet nodig denk ik.

  Reageer
  1
  0
  1. B

   Ook in Duitsland is het tarief niet mis. In Mittenwald betalen wij € 1,50 pppn.

   Reageer
   0
   0
  2. B

   Ook in Duitsland is het tarief niet mis. In Mittenwald betalen wij € 1,0 pppn.

   Reageer
   0
   0
 11. HP

  Ben het met de 88% eens, dus tegen toeristenbelasting

  Reageer
  0
  0
 12. HU
  H van Ulzen

  Het gaat in een bodemloze put zoals zoveel belastingen

  Reageer
  0
  0
 13. cW
  camping Heidehof We;llerlooi

  Ik ben tegen toeristenbelasting omdat het geld van de toeristenbelasting niet bedoeld is voor het kastekort op jaarbasis bij te spekken en niet gebruikt word waarvoor het bedoelt is…Als toeristebelasting geheven moet worden dan een landelijk tarief.
  GR camp Heidehof.

  Reageer
  0
  0
 14. HR
  Hans Relleke

  Tegen deze toeristen belasting,

  Reageer
  1
  0
  1. js

   voor ik een camping boek eerst even de hoogte van de toeristenbelasting vragen.
   deze geldklopperij komt alleen in nederland voor

   Reageer
   1
   0
   1. G

    Dat is zeker niet waar. In het buitenland worden hogere bedragen in rekening gebracht en voor de toerist wordt nauwelijks iets gedaan. In Nederland zijn er fiets- en wandelpaden. Deze moeten worden onderhouden en bewegwijzerd. Wat te denken van de wandel- en fietsknooppunten. Er worden tafels en banken geplaatst en niet alleen geplaatst maar ook onderhouden en vervangen als deze door vandalisme zijn vernield. Er zijn prullenbakken, maar deze moeten ook op de meest afgelegen plaatsen worden geleegd. Ook de subsidies aan de VVV’s worden betaald uit de pot toeristenbelasting. Dat geldt overigens voor alle subsidies voor het toeristenverkeer.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Poll: toeristenbelasting is melkkoe

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation