De gemeente Waterland bestaat uit zeven kernen en verschillende buurtschappen en grenst in het zuiden aan Amsterdam. Toch heb je hier totaal niet het gevoel zo dicht bij de metropool te zijn. Sterker nog, hier in het polderland word je omringd door groene weilanden en, wat een verrassing, water. En dat water is nu juist de reden dat het land zo lang onbewoond is gebleven in dit deel van Nederland.
Monnickendam
Mijn dag start in Monnickendam, dat aan de Gouwzee ligt en in directe verbinding staat met het Markermeer en het IJsselmeer. Samen met stadsgids Ans Jansen kijk ik uit over de sluis en de Gouwzee. Nog voordat Amsterdam zich tot wereldstad ontwikkelde, woonden hier al mensen. De eerste bewoners waren monniken. Ans: “Monniken waren eigenlijk de pioniers van de middeleeuwen. Zij ontdekten nieuwe gebieden.” Zo ook de vromen die uit Friesland hierheen trokken. “Weet je waarom ze voor dit gebied kozen? Omdat het in Friesland naar hun mening te vol werd. Dat kun je je nu ook niet meer voorstellen.”
Ze gingen de strijd aan met het water in Waterland. Een strijd die honderden jaren zou doorgaan. Bouwen kon niet op de drassige veengrond. Daarvoor waren dijken nodig. Steeds meer arbeiders vestigden zich hier. Dankzij de directe verbinding met de Zuiderzee ontwikkelde Monnickendam zich al gauw tot een florerend handelsstadje.
Amsterdam van weleer
“Hier”, Ans wijst naar de waterweg, “was de grens tussen zout en zoet water. De boten die de Gouwzee op voeren, kochten hier vers water, zodat ze drinkwater hadden.” En dat was uiteraard niet de enige handel die gedreven werd.
Lieflijk klein plaatsje
Nieuwsgierig waar deze regio wat voor handel er nog meer werd gedreven? In ACSI FreeLife 2-2017 lees je het hele verhaal en kom je er achter waarom Monnickendam zo’n lieflijk klein plaatsje is gebleven.