ACSI FreeLife

Menu

Nederland in 4 seizoenen: Wilde winterse Veluwe

In elk jaargetijde laat de natuur zich van een andere kant zien. Natuurjournalist Hans Peeters gidst je in deze rubriek door de vier seizoenen heen. Waar kan de winter witter zijn dan op de Veluwe? Welkom in Nederlands grootste aaneengesloten bos- en heidegebied.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Veluwe_Bosuil

Zelfs voor Europese begrippen is de Veluwe geen kleintje. Het totale gebied heeft een oppervlakte van zo’n 1.000 vierkante kilometer, tweederde van de provincie Utrecht. Bekende gebieden zijn het Deelerwoud, Veluwezoom, De Hoge Veluwe, Planken Wambuis en het Kootwijkerzand.

Maar er zijn ook minder bekende pareltjes als Ramenberg, Wekeromse Zand en Veteranen Landgoed Vrijland. Elk gebied heeft zijn eigen karakter, variërend van heide, bos met heuse woudreuzen, vennen en stuifzand. Totdat het heeft gesneeuwd en de totale Veluwe onder een wit tapijt schuilgaat. Dan worden al die gebieden een groot wit geheel zonder grenzen.

De Big Five

Natuurliefhebbers reizen naar Afrika om de Big Five te scoren, maar waarom zo ver gaan als het ook op de Veluwe kan? Oké, er struinen geen olifanten door het kniehoge gras en er liggen geen leeuwen op de loer achter een omgevallen boom. Wel kun je oog in oog komen te staan met een indrukwekkend everzwijn. En je kunt een roedel edelherten of moeflons over de uitgestrekte vlaktes zien trekken. Of er krabt een ree met de voorpoten sneeuw weg om bij wat eetbare grassprieten te komen.

Veluwe_Wild zwijn

En de laatste aanwinst: de wolf, die geheel op eigen kracht de Veluwe heeft ontdekt. Wolven zijn schuw en de kans op een ontmoeting is niet erg groot, maar toch. De wetenschap dat achter elke boom een heuse wilde wolf je in de gaten kan houden, is al voldoende om je avonturiersbloed sneller te doen stromen.

Stille getuigen

Hoewel het witte sneeuwdek alle oneffenheden in het landschap toedekt, geeft het juist ook heel veel prijs. ’s Morgens vroeg ontdekken we in de maagdelijke sneeuw een wirwar aan sporen van dieren, die zich afgelopen nacht buiten hebben gewaagd. De grote sneeuwprenten van een edelhert leiden terug het bos in. Waarschijnlijk een eenzame bok, die in de bosrand de bast van de bomen schraapt. Voor hem is er altijd nog wel wat te vinden. Ook ontdekken we drie afdrukken in een rij met eentje zijwaarts.

Lees verder

Benieuwd wat de afzender is van deze sporen? Lees dan het hele verhaal in ACSI FreeLife 1-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Nederland in 4 seizoenen: Wilde winterse Veluwe

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht