Tekst & foto’s: Hans Peeters
De IJssel is een aftakking van de Rijn en wijkt bij Westervoort af van de loop van de hoofdrivier. Niet met de Rijn naar het westen, maar zijn weg zoekend door de vallei tussen Veluwe en Sallandse Heuvelrug. Na een aantal onverwachte slingerbewegingen stroomt de rivier naar het Ketelmeer om uiteindelijk in het IJsselmeer te eindigen.
Langs de oevers van de IJssel vinden we tal van natuurgebieden die uitnodigen tot verkenning. Voor deze wintertocht lichten we er eentje voor je uit: de Duursche Waarden in de gemeente Olst en Wijhe.
Vroeg opstaan loont
Wakker worden. Opstaan. Het valt niet mee op deze koude ochtend. Zeker nu het nog donker is en de thermometer voor het eerst deze winter onder nul wijst. Gelukkig heb ik gisteren op het laatste moment nog het anti-ijsscherm, of zoals we bij ons thuis zeggen ‘het snoetje’, voor de voorruit van de auto gebonden. Ik hoef dus niet te krabben. We zijn op weg.
Fazant
Bij Deventer nemen we de afslag Olst en via donkere binnenwegen naderen we ons doel. Het laatste gedeelte gaat over smalle dijken tot een bordje ‘Duursche Waarden’ zegt dat we er zijn. Keurig op tijd want over een half uur komt de zon op. We hoeven niet lang te wachten tot de hemel oranje kleurt. Het prachtige IJssellandschap ontwaakt en wij zijn getuige. Het vroege opstaan meer dan waard.
Honderden eenden en ganzen
Vanaf het goudkleurige water klinkt een gesnater en gegak van jewelste. Honderden eenden en ganzen brachten hier de nacht door en ontwaken nu. Ze weten zich ’s nachts op het water veilig voor stropende vossen, die niet in de buurt kunnen komen.
Dan klinkt plotseling een hels kabaal en een grote groep watervogels vliegt tegelijkertijd op, alsof er een startschot is gegeven. Ontelbare grauwe ganzen, brand- en kolganzen vliegen over ons heen. Ze gaan richting uiterwaarden om hun hongerige magen te vullen met mals gras.
Lees verder
Benieuwd wat voor verrassingen natuurjournalist Hans Peeters nog meer tegenkomt? Dan mag je het hele artikel in ACSI FreeLife 8-2022 niet missen.