ACSI FreeLife

Menu

Kunst en humor in Harderwijk

testtourDat Harderwijk meer is dan het Dolfinarium, ondervinden Enny en Paul tijdens een cultureel en culinair dagje in de Hanzestad. Op het programma: een bezoek aan het Marius van Dokkum Museum, het enige officiële museum in Nederland gewijd aan een nog levende kunstenaar. En van al dat kunst kijken, krijg je natuurlijk honger. Dus ook een lunch bij de fraaie strandtent Walhalla ontbreekt niet.

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
Marius van Dokkum Harderwijk
Marius van Dokkum museum

Het werk van Marius van Dokkum (Andijk, 1957) is met recht bijzonder te noemen. Zijn tekeningen en schilderijen zijn uit het leven gegrepen en zetten de kijker vaak aan het denken. Met grappige details en verkapte maatschappijkritiek bieden de werken veel voor jong en oud. Van Dokkum is geïnspireerd door meesters als Jan Steen, Diego Velázquez en Rembrandt. Dat leverde hem de bijnaam ‘de Rembrandt van de Veluwe’ op, gegeven door Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum museum. Dat belooft dus nog wat …

Een eerste kennismaking

Museummedewerkster Karolien Keus ontvangt onze levensgenieters in de entree. Na een introductie begint het drietal aan een korte tour. In de verschillende zalen is goed te zien welke onderwerpen Van Dokkum zoal op het doek vereeuwigt: fruit, landschappen, maar bovenal mensen. En die komen in allerlei komische situaties terecht. Vooral Paul kijkt gebiologeerd naar diverse portretten en wijst Enny op enkele details. Na een razendsnel rondje zijn ze terug in de entree, waar Paul en Enny een audioguide krijgen omgehangen. Nu kunnen ze zelf op hun gemak alles bekijken. Niemand minder dan Van Dokkum zelf heeft de teksten daarvoor ingesproken.

Kunst met peren

In de benedenverdieping hangen vooral stillevens met fruit, in het bijzonder: peren. En die lenen zich uitstekend voor humoristische kunst. ‘Ik voel me rot’ (2008) toont een rotte peer in een ziekenhuisbed, terwijl ‘Anatomische les’ (2014) een parodie is op het bekende werk van Rembrandt. Enny kan dit wel waarderen: ‘’Wat geestig verzonnen zeg.’’ De plek waar dit schilderij hangt, kon niet toepasselijker. Het museum is namelijk gevestigd in een gebouw dat ooit onderdeel was van de Universiteit van Harderwijk (1648-1811). En laat de benedenverdieping nu net de vroegere snijkamer zijn, de plek waar een docent lichamen ontleedde in het bijzijn van studenten.

Paul is fan van een ander werk, ‘Dansje in de kerk’ (2005) genaamd. Hierop is onder andere een dominee in een spreekgestoelte te zien, al is niet duidelijk hoe hij daar gekomen is. ‘’Echt een fascinerend werk’’, vindt Paul. Ook het meisje, dansend te midden van de verbaasde kerkgangers, is een bijzondere verschijning. Op de audioguide is te horen dat Van Dokkum het schilderij maakte naar aanleiding van kritiek die hij kreeg op zijn prentenboek ‘De beste wensen uit Bethlehem’ (1999). Zijn moderne voorstelling van het Bijbelverhaal kon rekenen op matige recensies en kritiek uit gelovige hoek. Om de teleurstelling van zich af te schilderen, is ‘Dansje in de kerk’ ontstaan.

Geboeid op de bank

Ook op de zolderverdieping hangen diverse werken, waaronder het grootste van het hele museum: ‘Beste reizigers’ (2019). Hierop is een vol perron te zien met mensen die alleen maar op hun mobiele telefoon kijken. Het oudere echtpaar op de voorgrond vormt de uitzondering. Door het formaat is het schilderij een echte blikvanger op deze verdieping, maar het langst blijven Paul en Enny geboeid door een documentaire over Van Dokkum. Ze nemen plaats op de bank als die begint.

Te zien is hoe de kunstenaar te werk gaat en hoe hij het land intrekt om portretten te tekenen, onder andere van verstandelijk gehandicapten en dementerende bejaarden. De Wateringers kijken ademloos naar de beelden. Ook de opening van het museum (mei 2018) door André van Duin komt aan bod. De bescheiden houding, het geduld en de humor van Van Dokkum maken zichtbaar indruk. Bijna een halfuur later is de documentaire afgelopen en hebben Paul en Enny het gevoel de kunstenaar echt beter te kennen.

In levende lijve

Eens per week komt Marius van Dokkum naar zijn museum om te schilderen. Het lijkt erop dat Paul en Enny geen geluk hebben vandaag, want ze staan op het punt om hun jas te pakken. Maar dan komt Karolien naar ze toe. ‘’Ik hoor zojuist dat Marius aanwezig is, willen jullie hem ontmoeten?’’ Nou, dat willen ze wel hoor! Na een kort gesprek waarin Paul en Enny vertellen dat ze erg onder de indruk zijn geraakt van het museum, is het tijd voor enkele foto’s met Van Dokkum. Ook laten ze een boek signeren dat ze in de museumwinkel gekocht hebben. En alsof het allemaal niet beter kan, heeft Karolien nog een tas met enkele cadeautjes voor ze. Een betere afsluiting konden ze zich niet wensen.

Naar het Walhalla

Tevreden lopen de levensgenieters richting het Wolderwijd, het Veluwerandmeer waar Harderwijk aan grenst. Ze komen aan bij een strandje waar het nogal waait en het zonnetje schijnt. Een echt vakantiesfeertje dus. Hier ligt Walhalla, een horecagelegenheid die uitkijkt op het strand. Regelmatig vinden hier buitenevenementen als concerten, filmvertoningen en sportwedstrijden plaats.

In de bar-restaurant worden Paul en Enny welkom geheten en nemen ze plaats aan een tafeltje bij het raam. Buiten zijn een aantal jongeren druk in de weer om een volleybalnet op te hangen, wat nog niet meevalt in de wind. Binnen is het lekker rustig en wordt de menukaart aandachtig bestudeerd. De keuze valt op twee rijkelijk belegde broodjes kip en zalm. Enny maakt de dag nog feestelijker met een wit wijntje, Paul past omdat hij nog terug moet rijden naar de camping. Na een heerlijke lunch kan de balans opgemaakt worden. ”Harderwijk was geweldig!”, luidt het gezamenlijke eindoordeel.

Beleef de Hanzesteden met ons mee!

De ACSI FreeLife TestTour 2019 zit er alweer op voor de testteams. Maar voor alle volgers gaat het pas beginnen! De blogartikelen en video’s van de camperreis langs de Hanzesteden vind je terug in het TestTour-dossier. Vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders, die Wallonië ontdekt hebben met een splinternieuwe auto-caravancombinatie. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Nieuwsgierig en enthousiast geworden? Je kan Paul en Enny zélf alles vragen over hun verhalen en ervaringen. Op vrijdag 11 oktober staan zij namelijk op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (Hal 7), gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. En misschien wil je wel meer weten over de camper waarmee de levensgenieters op pad zijn geweest. Goed nieuws! Ook de Bürstner Lyseo Time T Limited 690 G is op de beurs te bewonderen. Zien we je daar?

Praat mee