ACSI FreeLife

Menu

Kritiek op plan verhoging toeristenbelasting

Gemeenten moeten niet meer vrijheid krijgen bij het heffen van lokale belastingen. Dat zegt RECRON, de koepel van recreatieondernemers.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Een onderzoekscommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten toont zich voorstander van meer vrijheid voor het heffen van lokale belastingen. Die loopt vooruit op nieuwe afspraken met het Rijk over de financiering van gemeenten. Een van de adviezen is om gemeenten meer vrijheden te geven bij het heffen van lokale belastingen, zoals de toeristen-, forenzen- en Onroerende Zaak Belasting (OZB).

Kind van de rekening

Volgens de RECRON schieten gemeenten nu al door bij de heffing van toeristenbelasting, waarvan zij zich als kind van de rekening zien. “Elk jaar weer worden recreatieondernemers geconfronteerd met ongebreidelde stijgingen en grondslagwijzigingen, waardoor de kosten fors stijgen. Uit ervaring weten recreatieondernemers dat het sluitend krijgen van de begroting doorslaggevend kan zijn bij het bepalen van de hoogte van de lokale belastingen. Gemeenten zullen de verbreding van het gemeentelijk belastingdomein aangrijpen om hun inkomsten fors te verhogen in plaats van noodzakelijke bezuinigingen door te voeren”, aldus de RECON tegen Omroep Gelderland.

Concurrentievervalsing

Volgens de recreatieondernemers zullen de lasten voor de recreatieondernemers en daarmee voor de toeristen enkel toenemen. Bovendien vrezen de ondernemers dat de verschillen tussen gemeenten verder zullen toenemen, wat weer concurrentievervalsend werkt.

De RECRON pleit voor afschaffing van de toeristen- en forenzenbelasting die enkel geldt voor de branche. Eerder pleitte ook de SVR, bekend van kamperen bij de boer, voor afschaffing van de toeristenbelasting.

Wij zijn benieuwd, wat is jullie mening over toeristenbelasting in Nederland?

Bron: Omroep Gelderland

Praat mee

Praat mee: Kritiek op plan verhoging toeristenbelasting

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation