ACSI FreeLife

Menu

Kostelijk vermaak in Gouda

Je kent Gouda van de wereldberoemde goudgele kaas. Maar wist je dat ook de langste kerk van Nederland in Gouda staat? En dat de stroopwafel er vandaan komt? Redacteur Katinka nam er een kijkje en schrijft erover in ACSI FreeLife 6-2017. Hier alvast een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in Gouda

Het duurt even voordat we de ingang van de Sint-Jan hebben bereikt. De kerk is dan ook maar liefst 123 meter lang. Eenmaal binnen is een grote ruimte waar een vriendelijke receptioniste ons ontvangt. Even later lopen we samen met koster Maurits de kerk binnen. En die koster blijkt vol kostelijke verhalen te zitten. Ik heb moeite ze allemaal te onthouden, want de 72 (ja, je leest het goed!) gebrandschilderde ramen in de kerk trekken mijn aandacht.

Paradijselijke omgeving

Het lijkt alsof zonnestralen door de ramen hun weg proberen te vinden naar het altaar. Het levert een adembenemend kleurenschouwspel op. “Ik omschrijf de kerk graag als een loofhut. Ken je dat?”, vraagt de koster. Maar ik heb geen idee wat hij bedoelt. “In Israël wordt een keer per jaar het loofhuttenfeest gevierd. Een joods feest waarbij wordt herdacht dat onze voorouders vroeger altijd met tenten, bedekt met loof, door de woestijn trokken. In dit geval zijn de pilaren in de kerk net als bomen die oprijzen en de glazen zijn het loof. Als je het zo bekijkt een paradijselijke omgeving toch?” Daar kan ik de koster alleen maar gelijk in geven.

Lachende gezichtjes

Ik heb menig kerk bezocht in zowel binnen- als buitenland, maar deze spant de kroon qua paradijselijkheid. Niet alleen het verhaal van Jezus Christus tot aan Pinksteren is afgebeeld op de ramen. Ook een groot deel van onze vaderlandse geschiedenis. De glazen barsten (gelukkig niet echt) van de details. “Er is zoveel geschiedenis terug te vinden omdat het maken van de glazen ook bekostigd moest worden. Gemeenten deden bijvoorbeeld een bijdrage, maar ook rijke families. Dat kun je zien aan de familie- en stadswapens onder aan de glazen.”

Gouda in ACSI FreeLife

Benieuwd naar wat Gouda nog meer te bieden heeft? Het complete artikel vind je voorzien van campings, camperplaatsen én aanbiedingen voor ACSI Club ID-leden in ACSI FreeLife 6-2017.

besel magazine

Praat mee

Praat mee: Kostelijk vermaak in Gouda

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht