ACSI FreeLife

Menu

Kerst in Oud Kampen

Met een stofzuiger uit de jaren 70 staan drie opgedirkte dames in de boeg van rondvaartboot de Veerman van Kampen. Op ludieke en theatrale wijze proberen ze ons hun waar te verkopen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

De aanwezige journalisten, waaronder ik (Katinka Schippers) worden getrakteerd op een voorproefje van wat je tijdens Kerst in Oud Kampen op zaterdag 19 en zondag 20 december allemaal kunt verwachten.

Hanzestad Kampen

Ook Witte Wieven en een matroos in dienst van de overheid verschijnen ten tonele tijdens deze bijeenkomst speciaal georganiseerd voor de pers. Voor mij een eerste kennismaking met de Overijsselse Hanzestad Kampen. Tijdens de stadswandeling onder leiding van Kampenaar Cor Adema zie ik meteen hoe sfeervol het moet kunnen zijn met alle kerstlichtjes en verklede acteurs tussen de historische gevels.

Bijzondere kerstvoorstellingen voor jong en oud geven tijdens dit decemberweekend een kijkje in een ver verleden en brengen wereldberoemde personages uit de kerstverhalen van Charles Dickens tot leven. Op verschillende podia door de stad zijn muziekvoorstellingen, acts en theaterstukken te zien. Het festival is grotendeels gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden.

Kerst in Oud Kampen

Waar je in Deventer over de hoofden kunt lopen, heb je in Hanzestad Kampen lekker de ruimte tijdens het evenement Kerst in Oud Kampen. En ook in Kampen vind je de Dickens stijl terug, maar dan in de vorm van een openluchttheaterfestival. Het Kerstfestijn Kerst in Oud Kampen vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 december van 16.00 tot 21.00 uur. En dat geeft je mooi de gelegenheid om voor die tijd alvast kennis te maken van Kampen bij daglicht.

Wandel bijvoorbeeld over de kade langs de IJssel of maak kennis met de geschiedenis van Kampen in het Stedelijk Museum Kampen. Hier vind je nog een middeleeuwse Schepenzaal waar vroeger recht werd gesproken. Het Stedelijk Museum is ook het startpunt van de wandelroute ‘De Stadsmuur in de hoofdrol’. Onze gids Cor heeft hieraan meegewerkt. In het boekje vind je aanwijzingen over waar je heen kunt lopen en ook lees je over de dingen die je onderweg tegenkomt.

Aan de IJssel

Eén van de thema’s die aan bod komen tijdens Kerst in Oud Kampen is het visserij verleden van de Hanzestad aan de IJssel. Er wordt in Kampen al jarenlang hard gewerkt aan de berging van een historische parel: een 15e eeuwse IJsselkogge. In januari wordt het schip gelicht en is er een glimp van het wrak op te vangen voordat het voor drie jaar naar Lelystad verhuisd om te worden gerestaureerd.

De Kogge, ook wel de kustvaarder van de middeleeuwen, was het paradepaardje van de Hanze en maakte veilige handel over zee mogelijk. Er voeren in de hoogtijdagen honderden Kogges rond op de Noord- en Oostzee, maar tastbaar bewijs voor Kamper Kogges was er niet. Daar kwam verandering in toen in 2011 tijdens rivierwerkzaamheden een scheepswrak ontdekt werd op de bodem van de IJssel bij Kampen. Het 15e eeuwse scheepswrak verkeert door het zoete water in ongekend goede staat. Onderzoek van de jaarringen in het hout zorgen voor een datering rond 1400.

Bijzonder detail: de reconstructie van het schip – de Kamper Kogge – bevindt zich op steenworp afstand van het daadwerkelijke scheepswrak in de haven van Kampen. De Kamper Kogge is ingericht als museum en biedt leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.

Voor meer informatie over de regio, de activiteiten en het lichten van de Kogge, zie de website van de IJsseldelta.

Praat mee

Praat mee: Kerst in Oud Kampen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation