ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in middeleeuws Hattem

Toen in de middeleeuwen het westen van Nederland nog uit kleine dorpjes bestond, floreerden de Hollandse Hanzesteden. In de steden vind je tal van indrukwekkende souvenirs uit deze glorietijd. Redacteur Sander Cox vervolgt de Hanzestedentour in het pittoreske Hattem.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
hattem markt
hattem dijkpoort

Kunst. Meestal heb ik er geen geduld voor en loop ik er letterlijk aan voorbij. In Hattem – een stadje met nog geen twaalfduizend inwoners – ontkom ik er niet aan. Het Gelderse stadje is zo schilderachtig dat bekende kunstschilders er begin vorige eeuw op inspiratietour gingen.

Anton Pieck

Als gids Bertus van ’t Holt voorstelt om het Anton Pieck en Voerman Museum binnen te lopen, besluit ik mijn vooroordelen aan kant te schuiven. Het valt in eerste instantie niet echt mee om me te concentreren. Het is al half september maar het kwik is tropisch. Niet echt weer om binnen te zijn. Ik begin bij de schilderijen van Jan Voerman junior en senior. Bij de eerste Voerman senior ben ik meteen om. Zijn landschapschilderijen zijn zo realistisch en bomvol details dat ik minutenlang sta te staren.

Dat bekende kunstschilders als Anton Pieck en Jan Voerman zich in hun sas voelden in Hattem is niet gek als je door de smalle straatjes loopt. De jaartallen die je tegenkomt op de knusse huizen beginnen bijna allemaal met een 16. Hattem was dan ook een arme Hanzestad.

Steenbakkers

Tot de opkomst van de steenbakindustrie aan het begin van de vijftiende eeuw moesten de Hattemers het vooral hebben van veeteelt. Omdat het stadje aan de IJssel geen grote inkomstenbronnen had, was nieuwbouw meestal geen optie. Dat is eeuwen later nog steeds terug te zien.

Campings in de buurt

Molecaten Park Landgoed Molecaten ligt in een bosrijke omgeving ten zuiden van Hattem, op vijf minuten fietsen van de Hattemse Markt.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,3

Molecaten Park De Leemkule ligt in de noordoostelijke punt van de Veluwe, op zo’n drie kilometer van het centrum van Hattem.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,0

Deel 6 Hanzestedentour

Benieuwd hoe je dat arme Hattemse verleden nog altijd terug kunt zien in dit kleine stadje onder de rook van Zwolle? Je leest het allemaal in deel 6 van de Hanzestedentour in ACSI FreeLife 1-2017.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Kamperen in middeleeuws Hattem

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation