ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in kleurrijk Limburg

Verliefd worden op de rozenkoningin of romantisch wandelen door lommerijke lanen van kasteel- en kloostertuinen. Dat kan lekker dicht bij huis, in ons eigen Limburg. De tijd gaat hier net zo langzaam als het water dat door de Maas stroomt. Reisjournalist Hans Peeters kampeerde samen met zijn vrouw Nell in Limburg en schreef voor ACSI FreeLife 6-2018 een verhaal. We nemen je alvast mee op pad.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in kleurrijk Limburg

Een eenzame monnik schoffelt het onkruid in de riante kloostertuin van het Missiehuis in Steyl, gelegen in de provincie Limburg. Enigszins schuchter spreken we hem aan, bang om te storen bij zijn meditatieve arbeid. We raken hier min of meer toevallig verzeild, als we in een doodlopend straatje een poort passeren met een bordje: ‘Kloostertuin – Toegang op eigen risico’. Onze nieuwsgierigheid is gewekt. Als we de geestelijke om meer informatie vragen, verwijst hij ons naar de receptie van het klooster.

Zusters met een missie

Als we aanbellen, opent een jonge, moderne vrouw de kloosterdeur van het Missiehuis. Het schilderachtige kloosterdorp Steyl getuigt met zijn drie kloosters van een bijzonder verleden. De kerken, kapellen, kloostertuinen en de unieke ligging aan de Maas in Limburg maken een bezoek tot een speciale ervaring. In onze jachtige wereld vol lawaai en prestatiedrang zijn kloosters een verademing, een oase van rust en stilte. De receptioniste beaamt dit ten volle: “Ik heb thuis twee pubers en er zijn dagen dat ik ernaar verlang om te gaan werken. Heerlijk stil en rustig.”

Onthaasten, ontspannen en bezinnen

Een paar honderd meter verderop bezoeken we het klooster van de zusters van het Heilige Hart. Tienduizend ‘Steyler’ missiezusters, maar ook missionarissen zetten zich nog dagelijks in om medemensen te helpen. Ze doen dit voornamelijk in Afrika, Azië en Midden-Amerika. In het Limburgse klooster wonen 95 missiezusters, die terug van hun missiepost hier tot rust komen of hun oude dag slijten. Ook burgers nemen steeds vaker tijdelijk hun intrek om er te onthaasten, ontspannen of te bezinnen.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Je leest het – voorzien van campingsuggesties en interessante Club ID aanbiedingen in ACSI FreeLife 6-2018.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Kamperen in kleurrijk Limburg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht