ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in de Achterhoek

Het imago van de Achterhoek wordt bepaald door de rijkdom aan kastelen en unieke landgoederen, associatie met het boerenvolk en ambachtelijkheid, rust , ruimte en natuur, natuurlijke kleuren zoals donkergroen en ossenbloedrood en uitspraken als “bij elke Achterhoeker staat de koffie klaar, ze zijn zeer gastvrij” en “er is een rijke historie: elke steen heeft zijn eigen verhaal”.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Aangenaam

De bewoners van de Achterhoek heten je graag van harte welkom in deze prachtige streek. Kenmerkend voor de Achterhoek zijn de kleinschaligheid, het authentieke en de gemoedelijke sfeer. De Achterhoeker is van nature gastvrij, nuchter, gul en maakt graag een praatje. Bovenal zijn ze erg trots op hun streek. Graag willen ze de schoonheid van de streek delen met anderen.

Historie

De Achterhoek (Nedersaksisch: Achterhook) is een streek in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland en beslaat het gebied tussen de IJssel in het westen, de Oude IJssel in het zuidwesten, de Duitse grens in het zuiden en oosten en de Overijsselse streken Salland en Twente in het noorden.

De Achterhoek heeft tegenwoordig nog bijna twaalfduizend hectare bos; dat is acht procent van de totale oppervlakte. Het zijn over het algemeen loofbossen, in alle soorten en maten, soms van een eerbiedwaardige ouderdom. Veel van die bossen horen bij landgoederen maar er staan ook nogal wat boomgroepen en houtwallen langs akkers, weilanden en beken.

Landschap

Zodra je de rivier de IJssel over bent en zo’n Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Hij slingert. Langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen. Je krijgt om de zoveel meter telkens een ander uitzicht. Soms is het een bosrand, dan weer zijn het akkers. Het is niet Hollands meer. Nee, je ziet al rijdend de boerderijen verdwijnen achter houtwallen en boomgroepen en er lopen golvingen tot aan de horizon. En plots heb je weer een vergezicht. Het lijkt net een toneel met verschillende coulissen. Dat is waarom het landschap van de Achterhoek wel een coulisselandschap wordt genoemd. Het is er nog steeds. Het werd in vele honderden jaren door de boerenbevolking opgebouwd en ingericht.

Het waren de boeren en vooral de knechten die het land bouwden. Duizenden karren vol mest uit de potstallen werden gemengd met de ooit schrale zandgronden. Zo ontstonden de vruchtbare kampen, de essen en de enken, die op hun beurt weer de namen gaven aan de boerderijen en de bewoners. Kijk maar in de telefoongids of in het straatnamenboek. Hogenkamp, Kemper en Kamphuis zijn bekende Achterhoekse familienamen. En hoeveel boerderijen heten wel Enkzicht, Koerkamp of Eshuis? De essen zijn (nog steeds zichtbare) verhogingen in het landschap. Voeg daar de stuwwalresten uit de laatste ijstijden bij en je hebt de landschappelijke geschiedenis van dit afwisselende gebied voor ogen.

Wijngaarden

Een nieuw en voor Nederland zeer origineel toeristisch product: de Achterhoekse wijnroutekaart. Wijngaarden met bezoekmogelijkheden, met bijzondere arrangementen, overnachtingsmogelijkheden en uiteraard met wijnen van eigen bodem. Met trots stellen de Achterhoekers dat zij met dit grote aantal wijngaarden een van de grootste, zo niet hét grootste wijnbouwgebied van Nederland zijn.

Aan de hand van drie wijnroutes kan met de wijngaarden worden kennisgemaakt. De westelijke route is zo’n 55 kilometer en loopt grofweg in de streek rond Vorden-Lochem-Ruurlo. Onderweg worden vier wijngaarden aangedaan. De oostelijke route gaat door de omgeving van Groenlo-Aalten-Winterswijk en is zo’n 65 kilometer lang met liefst zes wijngaarden aan de route. De zuidelijke wijnroute is zo’n 78 kilometer, gaat door de omgeving Doetinchem-Montferland en kan tot de helft worden ingekort. Aan de route zijn zes wijngaarden. De nodige horeca onderweg is zowel op website als wijnroutekaart aangegeven. Alle drie routes maken gebruik van het systeem van fietsknoop­punten: makkelijk te volgen routes, bewegwijzerd met behulp van genummerde bordjes. Op de website www.achterhoeksewijnen.nl zijn de drie routes met bijbehorende knooppunten­nummers te lezen én te downloaden, voor bikepointer, fietslabel of gewoon op papier.

De kaart ‘Achterhoekse wijnroutes’ is gratis verkrijgbaar bij alle VVV’s en de wijngaarden in de Achterhoek. Bovendien hebben veel VVV’s elders in het land de kaart in voorraad.

Fietsen en wandelen

Het Recreatieschap Achterhoek-Liemers en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme hebben in het voorjaar van 2009 het Fietsknooppuntennetwerk in de Achterhoek gerealiseerd. Met dit netwerk zijn eindeloos veel fietsroutes te maken door de Achterhoek. Het netwerk is bijna 1.500 kilometer lang, telt 330 knooppunten en sluit aan op knooppuntensystemen van de Veluwe, Salland, Twente en Arnhem-Nijmegen. Gebruikers kunnen met behulp van het netwerk zelf routes samenstellen, afhankelijk van de eigen wensen.

Op een groot aantal locaties in de Achterhoek zijn Toeristische Overstappunten (TOPS) ingericht. Vanaf deze punten kan vanuit de auto, bus of trein heel makkelijk op verschillende fiets- en wandelroutes worden overgestapt. De overstappunten zijn te herkennen aan een bijzonder vormgegeven zuil , een informatiebord en er is rustgelegenheid. Aan de doorgaande wegen in de Achterhoek zijn duidelijke borden geplaatst die leiden naar de overstappunten.

Dit systeem van fietsknooppunten is een uiterst handig systeem van routebewegwijzering: de gebruiker hoeft namelijk slechts nummers van knooppunten te kiezen en de tussenliggende afstanden in de gaten te houden om zo zijn eigen routes samen te stellen. De Achterhoekkaart is een perfect hulpmiddel bij het plannen van fietstochten, want al de knooppunten en hun onderlinge afstanden worden minutieus op de kaart vermeld. De fietskaart Achterhoek kost €7,95 en is verkrijgbaar bij alle VVV´s in de Achterhoek.

Praat mee

Praat mee: Kamperen in de Achterhoek

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation