ACSI FreeLife

Menu

Kampen: stad van superlatieven

testtourDe Hanzesteden vormen het thema voor twee van onze testteams van de ACSI FreeLife TestTour. Zowel cultuurliefhebbers Joop en Tonny als levensgenieters Enny en Paul ontdekken de rijke historie, gezellige straatjes en bijzondere architectuur. Als onderdeel van de voorpret lichten we steeds een Hanzestad uit de TestTour uit. Kampen staat in dit voorproefje centraal. Katinka Schippers ging voor ons op reis en ontdekte het Rotterdam van de middeleeuwen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kampen 1

Vijfhonderd rijksmonumenten

Kampen was het Rotterdam van de middeleeuwen. Een echte doorvoerhaven. De stad lag destijds aan de Zuiderzee. De stadsmuren uit die tijd dienen nu nog steeds als waterkering”, vertelt mijn gids Cor Adema enthousiast. Hij loodst me café-restaurant De Bastaard binnen waar hij één van de laatst overgebleven bastions van Kampen laat zien. Het uitspringend verdedigingswerk doorbreekt het restaurant. En zo heb je nog ruim vijfhonderd Rijksmonumenten in Kampen die herinneren aan vroegere handelstijden.

Ga je met Cor of een van de andere gidsen op pad? Dan kom je veel te weten over de geschiedenis van Kampen. Hij neemt me mee naar het Stedelijk Museum van Kampen waarin je nog een middeleeuwse schepenzaal vindt. “Hier werd in die tijd recht gesproken. Onder het schilderij van Karel de Vijfde mochten burgemeesters recht spreken. De gasten kwamen binnen door de linkerdeur en de boeven door de rechterdeur.” Het Stedelijk Museum is gevestigd in het Oude Raadhuis van Kampen. Dit raadhuis stamt uit ongeveer 1350 en is gebouwd volgens de Nederrijnse gotiek, de bouwstijl die je in veel Hanzesteden terugvindt.

Archeologische vondst

Als ik Cor moet geloven barst Hanzestadje Kampen van de superlatieven. Zo heeft Kampen naar eigen zeggen de langste winkelstraat van Nederland, het mooiste carillon ter wereld, een van de best bewaarde archieven van Nederland, de beste cartograaf (wijlen Jacob van Deventer, red.), maar bovenal een van de beste archeologische vondsten in tijden. In de IJssel is namelijk een scheepswrak van een zogenaamde IJsselkogge van na 1420 gevonden. Niet eerder werd er een dergelijk schip gevonden dat zo goed intact is.

Maar waarom ligt het hier? Hebben ze het laten zinken om als dam te gebruiken? Dit lijkt onwaarschijnlijk, want op het schip hebben archeologen resten gevonden van waardevolle voorwerpen. Archeoloog Wouter heeft met zijn team onderzoek gedaan naar de waarom-vraag. Sinds september 2015 is hij, samen met negen anderen, bezig met de opgraving van het schip dat ongeveer 4,5 meter diep in de bodem van de IJssel ligt. “De meest recente vondst is een lier waarmee aan boord van de kogge de mast werd gehesen en gestreken. Het is een boomstam met drie rijen vierkante gaten. De stam kon draaien en werd gebruikt voor het zwaardere hijswerk aan boord. Het is echt een mooi ding en is helemaal intact gebleven. Een absoluut topstuk!”, vertelt Wouter enthousiast.

Replica bekijken

In de bruisende periode van Hanzehandel lagen er honderden koggen in de IJssel en op het IJsselmeer. Die koggen namen de eerste stenen en balken mee. Het tufsteen was afkomstig uit de Duitse Eifel. De IJsselkogge is na maanden van opgravingswerkzaamheden begin dit jaar gelicht en overgebracht naar Lelystad. Daar wordt het schip geconserveerd. Een proces dat twee jaar in beslag neemt. Niet getreurd, er is een replica van de Kamper Kogge te zien op de Koggewerf. Zelf ervaren wat de schippers zagen als ze langs Kampen voeren? Maak dan een rondvaart langs het IJsselfront van de stad. Bijvoorbeeld met het schip De Veerman van Kampen. Vergeet niet een kop koffie met een Kamper Slof (langwerpige koek van boterdeeg) te nuttigen.

Volg de TestTour op de voet

De ACSI FreeLife TestTour 2019 is nog steeds in volle gang! Inmiddels kun je al enkele blogartikelen lezen. Vanaf midden september verschijnen de video’s en artikelen van de Levensgenieters en Cultuurliefhebbers op deze site. En vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Praat mee

Praat mee: Kampen: stad van superlatieven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht