ACSI FreeLife

Menu

Kampeerfestival in Groningen

Het Groningse woningbouwproject Blauwestad heeft onlangs de aftrap gegeven voor een nieuw kampeerfestival: Expeditie Blauwestad.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Komende zomer kan er tien dagen lang gekampeerd worden op lege kavels. Niet alleen in tent of caravan, maar ook in fantasierijke bouwwerken.

Voorbeeldhuizen

Tijdens het festival draait het vooral om zelf bouwen en het gebied beleven. Op die manier wil het projectbureau Blauwestad het 10-jarige gebied een boost geven. Het evenement is gepland van 10 tot en met 19 juli. Ter inspiratie komen er in Blauwestad bijzondere ‘voorbeeldhuizen’ van pallets, afval en hennep, compleet met een hennepdoolhof. Bedrijven en architecten uit de regio werken hier aan mee.

Kampeerfestival Blauwestad

Tijdens de expeditie staat Blauwestad bol van activiteiten. Overdag zijn er workshops op het terrein, waarbij kampeerders aan de slag kunnen, door bijvoorbeeld samen een bamboe huis te bouwen. Ook het Zandsculptuur Festival komt terug. Dit jaar met het thema piraten. Daarbij is het ook de bedoeling om een piratenmuseum te openen.

Het festival krijgt – op kleine schaal – theater en er zijn optredens van Groningse bands en singer-songwriters. De expeditie zoekt nadrukkelijk aansluiting met de regio –van kuurbad tot kersenfestival – zodat ook het gebied zich kan presenteren.

Verder komt er een steigerdorp met kleine winkeltjes in zeecontainers, die door een looproute van steigerhout met elkaar zijn verbonden. Door de festiviteiten te bundelen wordt er een tijdelijke stad aangelegd van ongekende mogelijkheden. Projectdirecteur van Blauwestad Johan Koopmans: “Het is een uniek concept, nergens in Nederland kun je kamperen in een woongebied. En nergens kun je daar zonder regels bouwen wat je wilt.”

Kampeerterreinen

De avonturiers die zich aansluiten bij de expeditie, kunnen tegen betaling terecht op tijdelijke kampeerterreinen. Er is een strak grasveld voor tent of caravan, een ruig terrein met enkele yurts (Mongoolse tent), tipi’s en kamelen. Hier kan ook naar hartenlust worden gebouwd.

Er zijn goede sanitaire voorzieningen, met douches en afwasplaatsen. Er is een festivalterrein ingericht met eettentjes en terrasjes. Ook komt er een mini-campingwinkel en een rijdende warme bakker.

De eerste aanmelding is al binnen. Een groep, die zich de Ruimtereizigers noemt, komt het eerste weekend kamperen met honderd personen. Ze willen met theatermakers, beleidsmakers en bewoners door het gebied fietsen en ’s avonds bij een kampvuur napraten hoe mensen het gebied, beleven.

Bekijk hier de poster van Expeditie Blauwestad.

Praat mee

Praat mee: Kampeerfestival in Groningen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation