ACSI FreeLife

Menu

Junner Koeland: Wandel terug in de tijd

In het Vechtdal in Overijssel kan je kilometers aan een stuk ongestoord wandelen. Redacteur Sander zocht de groene rust op en trok de wandelschoenen aan voor een trip door de Junner Koeland.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Junner Koeland

Vanuit Arriën, een buurtschap iets buiten Ommen volgen we de oranje pijlen van de korte Junner Koeland- route van 6,5 kilometer. De Junner Koeland is een lichtglooiend natuurgebied van 100 hectare aan de Vecht dat vroeger de thuishaven was van tientallen kuddes koeien. Deze viervoeters waren afkomstig van boeren uit Junne, een ander buurtschap aan de overkant van de kronkelende rivier. In het voorjaar stuurden de Junnese boeren hun koeien naar de andere kant van de rivier waar zij volop ruimte hadden om te grazen.

Kaart van de Junner Koeland

Ik kom er al snel achter dat hier nog steeds genoeg nakomelingen vertoeven. Als we na een paar honderd meter het bos in lopen, stap ik direct in een verse koeienvlaai. Welkom op de Junner Koeland-route. Via kronkelende bospaden laveren we tussen het groen en de koeienvlaaien richting de vogelobservatiehut. Jammer genoeg beperkt het zicht zich op deze zonnige septembermiddag tot een paar vlinders. Ik heb ook te weinig geduld. Als mijn oren na een paar minuten kijken het ritmische getik van een specht opvangen, stap ik meteen de hut uit.

Parallel met de Vecht

Na een korte stop lopen we verder en volgen we de oranje Junner Koeland-route die vanaf hier parallel loopt met de Vecht. Via een tractorbreed zandpad wandelen we terug richting Arriën. Aan de linkerkant sjokt een kudde van vijftien lichtbruine grazers onze kant op. Het is duidelijk dat de beesten wel wat bezoek gewend zijn. Aan de andere kant van het pad harkt een tractor het gras in rijen bij elkaar. Net als de meeste andere weilanden is dit lichtglooiende grasperceel omgeven door metershoge bosranden. Nog een paar dagen drogen en er is weer een nieuwe voorraad hooi klaar. Dan pas realiseer ik me dat dit de allereerste keer is dat we…

Dit verhaal is nog niet klaar

Nieuwsgierig wat redacteur Sander hier voor het eerst tegenkomt in de Junner Koeland? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 7-2019.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Junner Koeland: Wandel terug in de tijd

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht