ACSI FreeLife

Menu

Het aspergeseizoen komt er weer aan

Nog even en we kunnen weer aan de verse asperges. In Noord-Limburg staat de economie twee maanden per jaar in het teken van dit witte goud. Redacteur Sander dook in de wereld van deze seizoenslekkernij en volgde een deel van de Aspergeroute.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Asperges oogsten Noord-Limburg
asperges Grubbenvorst

We zijn in Grubbenvorst, een dorp met bijna vijfduizend inwoners onder de rook van Venlo. In het buitengebied van Grubbenvorst en de omliggende dorpen kom je ze om de haverklap tegen. Lange rijen zandbedden, bedekt met plastic folie. Net als het oosten van Noord-Brabant en Midden-Limburg bestaat de Noord- Limburgse bodem uit schrale zandgrond, de perfecte voedingsbodem voor deze smaakvolle stengels.

Asperges Grubbenvorst

We volgen de Aspergeroute – een route van 5 kilometer door het buitengebied van Grubbenvorst – richting de aspergevelden. In het park van het voormalige klooster La Providence stikt het van de krokussen. Voorjaar!

Na een paar kilometer stoppen we aan de zijkant van een aspergeveld met, ik gok, een kleine honderd rijen zandbedden en daarnaast tientallen rijen blauwe bessen die je in deze streek ook volop tegenkomt. De helft van de bedden is al voorzien van een plastic jas die tegenwoordig wordt gebruikt om het groeiproces te versnellen en de aspergekop wit te houden.

Aspergerecept

Sta jij te popelen om eindelijk weer asperges op je eigen menukaart te zetten? Dan helpen we jou graag een handje. Met het witte goud kan je namelijk eindeloos variëren en daarom trakteert ACSI FreeLife jou op een verrassend recept.

Carpaccio van asperges…

met parmaham, parmazaan en witte truffelolie, voorgerecht met witte asperges voor 6 personen. Bereiding: 20 minuten.

Ingrediënten:
*8 dikke rechte witte asperges
*8 dunne plakjes parmaham
* 1 bosje rucola
* 50 g Parmezaanse kaas
* balsamicoazijn
* extra vierige olijfolie
* witte truffelolie
* zwarte peper uit de molen

Bereiding:
1 De asperges uit dit recept worden niet gekookt. Schil de asperges en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde. 2 Neem dan de geschilde asperges aan het uiteinde en maak dunne plakjes met de dun schiller. 3 Breng de asperges op smaak met truffelolie, balsamicoazijn en de zwarte peper. 4 Leg 2 plakjes parmaham plat op een bord en dresseer de de asperges luchtig op een hoopje op de ham, strooi er de kaas over en werk af met de rucola.

Bron: Nederlands Aspergecentrum

Het hele verhaal

Nieuwsgierig hoe Sanders verhaal over de aspergeroute verder gaat? In ACSI FreeLife 3-2019 lees je nog veel meer over (betekenis van) het witte goud in Noord-Limburg.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Het aspergeseizoen komt er weer aan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht