ACSI FreeLife

Menu

Hasselt: Amsterdam van de Hanze

testtourDe Hanzesteden vormen het thema voor twee van onze testteams van de ACSI FreeLife TestTour. Zowel cultuurliefhebbers Joop en Tonny als levensgenieters Enny en Paul ontdekken de rijke historie, gezellige straatjes en bijzondere architectuur. Als onderdeel van de voorpret lichten we steeds een Hanzestad uit de TestTour uit. Hasselt staat in dit voorproefje centraal. Sander Cox reisde voor ons af naar het knusse Overijsselse stadje aan het Zwartewater.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Hassailt 80

Plots in Amsterdam

Tot een paar jaar geleden wist ik niet dat er ook een Nederlandse Hasselt bestond. “De link met de Vlaamse naamgenoot levert nog weleens verwarring op”, vertelt mijn gids Drikus van der Kolk. Drikus is één van de vrijwilligers van toeristeninformatiepunt Hanzestad Hasselt. De organisatie biedt negen arrangementen aan en heeft net een nieuw onderkomen gevonden in een voormalige timmerwerkplaats aan de Kaai. Een ideale plek om in Hasseltse sferen te komen.

Hasselt telt 7.000 inwoners en zeventig rijksmonumenten. Daarvan is het oude stadhuis uit 1550 het bekendst. In het oude stadhuis vind je de grootste collectie haakbussen van Nederland. De haakbus was een typisch Hanzewapen. De haak die aan het geweer was bevestigd, diende om de terugslag op te vangen en kon je bijvoorbeeld inhaken aan de stadsmuur. Honderd meter verderop stuit ik op een nieuwe verrassing. Plots waan ik me in Amsterdam. Vanuit de Nieuwstraat kijk ik uit op de Heeren-, Prinsen-, Baan-, en Brouwersgracht. Ik kan het moeilijk voorstellen. Er vaart geen enkele boot. Toch was dit deel van Hasselt tot de jaren zestig een florerende winkelstraat. Via deze binnengracht voeren grote schepen uit richting het oosten en het westen. Deze schepen waren volgeladen met turf. Tot aan het begin van de 20e eeuw werd tussen Staphorst en Hasselt veel turf afgegraven.

Rode zakdoeken

De Hasselters waren niet alleen afhankelijk van turf. Drikus wijst me op een toren van zo’n acht meter hoog. Het blijkt om een grote schelpkalkoven te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog waren de hoogtijdagen van de schelpkalkproductie voorbij, onder meer door de opkomst van goedkope steenkalk. Toch bleef de Hasseltse schelpkalkproductie tot 1990 draaien. De vijftien meter hoge ovens met een doorsnee van acht meter zijn intact.

Als Drikus mij in het Kalkovensmuseum oude filmbeelden laat zien van het productieproces, merk ik al snel dat dit stukje Hasseltse geschiedenis hem persoonlijk raakt. “Kijk daar zie je mijn vader”, wijst Drikus naar het scherm. “Hij heeft hier nog gewerkt, net als mijn opa. Zelf was ik er als kind ook vaak te vinden. Er viel bij de ovens altijd wel wat te beleven. Als het spul uit de ovens kwam, moest het worden geblust zodat het uit elkaar viel. Dan had je vier rode zakdoeken nodig om je hoofd, nek en hals te beschermen.”

Één keer per vijf jaar verandert Hasselt eind juli in Hassailt. Tijdens dit vierdaagse evenement varen ruim 180 historische schepen de vesting binnen. Een mooie gelegenheid om een beeld te krijgen van Hasselt in de middeleeuwen. De volgende Hassailt is in 2022, dus tijd zat om je er op voor te bereiden.

Volg de TestTour op de voet

De ACSI FreeLife TestTour 2019 is in volle gang! Inmiddels kun je al enkele blogartikelen lezen. Vanaf midden september verschijnen de video’s en artikelen van de Levensgenieters en Cultuurliefhebbers op deze site. En vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Praat mee

Praat mee: Hasselt: Amsterdam van de Hanze

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht