ACSI FreeLife

Menu

Hasselt: Amsterdam van de Hanze

Op een kleine tien kilometer ter noorden van Zwolle ligt Hasselt, een knus Overijssels stadje aan het Zwartewater. Redacteur Sander Cox ging voor de Hanzestedentour van ACSI FreeLife op pad en ontdekte dat Hasselt wel wat weg heeft van Amsterdam.

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
hassailt hasselt
Hasselt gracht

Tot een paar jaar geleden wist ik niet dat er ook een Nederlandse Hasselt bestaat. De link met de Vlaamse naamgenoot levert nog wel eens verwarring op. “Wij hebben hier in Overijssel net als in België een Ridderstraat”, vertelt gids Drikus van der Kolk. “Ik ben ooit een gezin tegengekomen dat op weg was naar het themapark Plopsa Indoor. Toen heb ik ze duidelijk gemaakt dat ze toch echt in het Belgische Hasselt moesten zijn.”

Drikus is één van de vrijwilligers van toeristeninformatiepunt Hanzestad Hasselt. De organisatie biedt negen arrangementen aan en heeft net een nieuw onderkomen gevonden in een voormalige timmerwerkplaats aan de Kaai. Een ideale plek om in Hasseltse sferen te komen.

Zeventig rijksmonumenten

Hasselt telt 7.000 inwoners en zeventig rijksmonumenten. Daarvan is het oude stadhuis uit 1550 het bekendst. In het oude stadhuis vind je de grootste collectie haakbussen van Nederland. De haakbus was een typisch Hanzewapen. De haak die aan het geweer was bevestigd, diende om de terugslag op te vangen en kon je bijvoorbeeld inhaken aan de stadsmuur.

De Prinsengracht van Hasselt

Honderd meter verderop stuit ik op een nieuwe verrassing. Plots waan ik me in Amsterdam. Vanuit de Nieuwstraat kijk ik uit op de Heeren-, Prinsen-, Baan-, en Brouwersgracht. Ik kan het moeilijk voorstellen. Er vaart geen enkele boot. Toch was dit deel van Hasselt tot de jaren zestig een florerende winkelstraat. Via deze binnengracht voeren grote schepen uit richting het oosten en het westen. Deze schepen waren volgeladen met…

Campings in de buurt

Camping Molecaten Park De Agnietenberg in Zwolle is aan de ene kant omgeven door bosgebied en aan de andere kant grenst de camping  aan de Agnietenplas en de Overijsselse Vecht.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,9

Camping Terra Nautic in Zwolle biedt verschillende fietsroutes aan. Daarnaast kun je in de directe omgeving zwemmen in de rivier/beek. Bij Terre Nautic kun je bovendien windsurfen.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 8,2

Camping De Stadsgaten in Rouveen is een gemoedelijke mini-camping op 4 kilometer van Hasselt. De camping ligt midden in natuurgebied De Stadsgaten.

Schepen met…

Ben jij ook zo benieuwd waarmee de schepen werden volgeladen en wat nog meer typisch Hasselts is? In ACSI FreeLife 8-2016 ontdek je wat tijdens een bezoek aan deze Overijsselse Hanzestad nog meer de moeite waard is.

bestel magazine

Praat mee

 1. A

  Mooi stuk over ons mooie Hasselt

  Reageer
  0
  0
 2. BF
  Bertha Fernhout

  In Hasselt is ook een camper plek aan de jachthaven voor een stuk of 10 campers en ik dacht ook trekkers hutten.
  Jammer dat het niet in het stuk genoemd is en wel een camping in Zwolle.

  Reageer
  0
  0
  1. Dank voor uw reactie Bertha Fernhout. Ik begrijp uw punt. In het verhaal over Hasselt in ACSI FreeLife 8-2016 heb ik deze camperplaats die u bedoelt wel naar voren gehaald. In de online versie van de verhalen over Hanzesteden noemen we alleen campings in plaats van camperplaatsen.

   Reageer
   1
   0

Praat mee: Hasselt: Amsterdam van de Hanze

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation