Redacteur Sander Cox vervolgt de Hanzestedentour in Harderwijk en ontdekt dat er meer is dan het Dolfinarium. Ik heb de binnenstad nog niet eens gezien of de lokale Hanzekenner Piet Stellingwerf heeft mij in het Stadsmuseum al een heel lesuur volgepraat. “Harderwijk had geen haven. Grote koggen konden hier dus niet aanleggen. Booschuivers brachten de spullen met kleine bootjes naar twee pieren.”
Het Hanzepaardje
Om de geschiedenis te koesteren, kent Harderwijk een bijzonder maar klein symbool. Het Hanzepaardje is voor deze vestingstad één van de belangrijkste overblijfselen uit de vervlogen handelstijd. Dit 700 jaar oude paardje werd in 1999 gevonden in de buurt van zwembad De Sypel. De beeldjes werden om de waarde van gouden of zilveren munten te bepalen. De viervoeter woog 87,5 gram. Dat gewicht kwam in de 14de eeuw overeen met een halve mark.
Omdat dit Harderwijkse Hanzesymbool een deel van zijn rechter achterpootje miste, was het paardgewichtje niks meer waard en belandde het in de menselijke beerput. De inhoud werd verspreid over het land. Maar goed dat er 700 jaar overheen is gegaan voordat het afgedankte paardje werd gevonden. Ter gelegenheid van de heropening van het Stadsmuseum in mei 2014 kregen alle inwoners van Harderwijk en Hierden een replica van zes bij vier centimeter. Meer over Harderwijk lees je in ACSI FreeLife Magazine 6!
Wat zijn Hanzesteden
Hanzesteden zijn middeleeuwse steden die aangesloten waren bij het Hanzeverbond. Ontstaan uit een samenwerking van een aantal Noord-Duitse kooplieden. In de middeleeuwen waren maar liefst 150 steden aangesloten bij het Hanzeverbond. Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren de voornaamste doelen. Rijkdom was het gevolg.
Wat hebben wij daar nou aan? Je vindt in deze steden souvenirs van deze glorietijd, zoals sierlijke koopmanshuizen, indrukwekkende stadsmuren en indrukwekkende handelskantoren. Iedere editie van ACSI FreeLife Magazine nemen we je mee naar één van de Nederlandse die ooit behoorden tot het Hanzeverbond.