ACSI FreeLife

Menu

Harderwijk: stad van het Hanzepaardje

testtourDe Hanzesteden vormen het thema voor twee van onze testteams van de ACSI FreeLife TestTour. Zowel cultuurliefhebbers Joop en Tonny, als levensgenieters Enny en Paul, ontdekken de rijke historie, gezellige straatjes en bijzondere architectuur. Als onderdeel van de voorpret lichten we steeds een Hanzestad uit de TestTour uit. Harderwijk staat in dit voorproefje centraal. Sander Cox ging voor ons op reis en ontdekte dat er zoveel meer is dan alleen het Dolfinarium.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Voorproefje Harderwijk
Hanzepaardje

Oude Vischpoort

Als je Harderwijk hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan dit zeezoogdierenpark. Toch loont het de moeite om na een bezoekje meer van Harderwijk te ontdekken. Loop naar het het centrum van de oude vestingstad via de oude Vischpoort. Al is het alleen maar voor de zeebeer. Deze driehoekige muur scheidde het zoete water van de binnengracht van het zoute water van de voormalige Zuiderzee. In deze Hanzestad zijn ze daar handig op ingesprongen door er een lokale lekkernij van te maken. Daarover later meer. Ik heb de binnenstad nog niet eens gezien of de lokale Hanzekenner, Piet Stellingwerf, heeft mij in het Stadsmuseum al een heel lesuur volgepraat. “Harderwijk had geen haven. Grote koggen konden hier dus niet aanleggen. Bootschuivers brachten de spullen met kleine bootjes naar twee pieren.”

Hanzepaardje

Om de geschiedenis te koesteren, kent Harderwijk een bijzonder, maar klein symbool. Een klein beeldje met de naam Het Hanzepaardje is voor deze vestingstad een van de belangrijkste overblijfselen uit de vervlogen handelstijden. Dit 700 jaar oude paardje werd in 1999 gevonden in de buurt van zwembad De Sypel. De paardenbeeldjes werden gebruikt om de waarde van gouden of zilveren munten te bepalen. De viervoeters wogen exact 87,5 gram. Dat gewicht kwam in de 14e eeuw overeen met een halve mark. Omdat dit Harderwijkse Hanzesymbool een deel van zijn rechter achterpootje miste, was het paardgewichtje niks meer waard en belandde het in de beerput. Die inhoud werd na jaren weer verspreid over het boerenland als meststof. Uiteindelijk ging er 700 jaar overheen voordat het afgedankte paardje werd gevonden. Ter gelegenheid van de heropening van het Stadsmuseum in mei 2014 kregen alle inwoners van Harderwijk en Hierden een replica van zes bij vier centimeter.

Tijd om verder op ontdekking te gaan. We staan stil voor het voormalige klooster Claerendal. Een groot gebouw met veel geschiedenis. “Hier is later zo’n 200 jaar lang de Gelderse Munt geslagen. Daarna is het gebouw nog gebruikt als koloniaal werfdepot”, vertelt Piet. Inmiddels wordt het voormalige klooster weer bewoond. Het valt voor Piet niet mee om mij binnen anderhalf uur rond te leiden. We lopen tussendoor maximaal honderd meter of Piet neemt zijn typische gidspose weer aan. Met de armpjes gekruist over de rug schudt hij het ene na het andere historische verhaal uit zijn mouw.

Zeebeer

Door naar de binnenstad. Ik wijs Piet op de grote bogen aan de binnenkant van de stadsmuren. Eigenlijk is het niet eens een vraag, maar de Harderwijker heeft meteen een antwoord klaar. “Daarmee spaarden ze stenen uit. De vijand zag die kant toch niet. De armen gebruikten dan deze overkappingen weer als schuilplek.” Harderwijk was dan wel een welvarende stad. Toch was ook hier wel degelijk armoede. Piet wijst mij op de Vanghentoren. Een prachtig oud pand dat nog altijd wordt bewoond. “Harderwijkers kennen dit beter als het Snarthuus of het Soephuis. Hier werd tussen 1844 en 1944 twee keer per week 1.200 liter soep gekookt.”

Op een mooie vrijdagmiddag merk je al snel dat de historische binnenstad van Harderwijk nog steeds in trek is. Deze middag tel ik twee bruidsparen. Stadsgids Piet kijkt daar niet meer van op. Als je dan toch in Harderwijk bent, dan moet je zeker een keer binnenlopen bij de Ouderwetse Bakkerij. Dit schattige bakkerijtje van 177 jaar oud is vorig jaar nog uitgeroepen tot Koninklijke Hofleverancier. Als ik de winkel binnenstap, vallen mijn ogen meteen op de zeebeer. Deze meergranen cake-koek smaakt heerlijk bij de koffie of de thee, wordt mij verteld. Gelukkig is deze typisch Harderwijkse driehoekige ‘muurkoek’ lekker groot. Zo heb ik twee dagen later nog steeds een smakelijke herinnering aan deze pittoreske Gelderse vestingstad.

Volg de TestTour op de voet

De ACSI FreeLife TestTour 2019 is in volle gang! Inmiddels kun je al enkele blogartikelen lezen. Vanaf midden september verschijnen de video’s en artikelen van de Levensgenieters en Cultuurliefhebbers op deze site. En vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Praat mee

Praat mee: Harderwijk: stad van het Hanzepaardje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht