ACSI FreeLife

Menu

Handtekening tegen toeristenbelasting

De Stichting Vrije Recreatie (SVR), de overkoepelende organisatie van ruim tweeduizend kampeerboeren, overhandigt op 9 april enkele tienduizenden handtekeningen tegen de algemene Nederlandse toeristenbelasting aan de Vaste Commissie van Binnenlandse Zaken van de Twee Kamer.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee

Toeristenbelasting als melkkoe

Sinds vorig voorjaar verzamelde de stichting handtekeningen tegen wat zij noemt de toeristenboete, omdat veel gemeenten de belasting volgens de SVR gebruiken als melkkoe. “Wij vinden dat gemeenten de toeristenbelasting als stopverf gebruiken om gaten in de gemeentelijke begroting te dichten. Daar is de belastingheffing niet voor bedoeld. Dat het geld bij de algemene middelen komt, is niet goed te keuren. Wij doen een dringend beroep op de gemeenten om de toeristenbelasting af te schaffen”, zegt SVR-voorzitter Wim van den Berg.

Belasting is “onverstandig”

De SVR vindt dat de heffing een oneerlijke en onverstandige belasting is. Van den Berg: “Omdat de opbrengst ervan in veel gevallen wordt gebruikt voor het dichten van de gemeentebegroting in plaats van, bijvoorbeeld, het verbeteren of aanleggen van fietspaden of picknickplaatsen en dergelijke. Onverstandig, omdat de hoogte van deze heffing van gemeente tot gemeente verschillend is, zodat recreanten voor andere gemeenten of landen gaan kiezen. Bovendien onverstandig, omdat de praktijk reeds heeft uitgewezen dat hierdoor de plaatselijke middenstand een belangrijk deel van haar omzet mist.”

Dertigduizend handtekeningen

Ruim dertigduizend handtekeningen zijn tot nu toe verzameld, maar er kan nog altijd getekend worden tegen de algemene toeristenbelasting.

Praat mee

 1. K

  De toeristenbelasting is net zo erg als de prijs voor je hond op de camping.
  Sommige campings vragen wel tot €4.50 voor je hond.
  Als ze dan ook een honden toilet hadden dan kan ik daarnet enigszins mee instemmen, maar nu is het gewoon een ordinaire zakkenvullerij.

  Reageer
  3
  0
 2. W

  Nederland draait voor een grootdeel op de toerist in de vorm van campings en vooral jachthavens vaak ook oude binnenhavens wat nu door de jachten bick business is,waar ook veel belasting opgeheven word ,en dan ook nog eens de absurt hoge belasting op verzekeringen !
  Zodoende is toeristen belasting overkil .of afzetterij.
  net zo goed als de blauwe belasting die geprobeerd word om in te voeren !
  Succes met het afschaffen
  Bruggeld word nog wat voor gedaan ,kan ik me nog wat bij voorstellen als dat tenminste bij 0,50 blijft ,maar zoals in leeuwarden, 10 euro voor een totale doorvaart en dan nog in convooi is absurt ,daar word ook voor omgevaren
  nogmaals Succes

  Reageer
  0
  0
 3. S

  de belasting ligt zo ie zo veel te hoog

  Reageer
  0
  0
 4. J

  In Duistland zie je er teminste nog wat van terug.
  In ruil voor deze belasting krijgen de toeristen vaak een Gästekarte die korting oplevert op zelfs gratis toegang tot musea, zwembaden, kabelbanen en anderen toeristische attracties. Als het dan toch niet afgeschaft wordt geef toeristen er dan net als in Duitsland wat voor terug.

  Reageer
  0
  0
 5. JR
  Joop Roodenrijs

  Toeristenbelasting is geldklopperij. Een toerist brengt al genoeg geld naar de regio.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Handtekening tegen toeristenbelasting

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation