Dat Flevoland alleen maar uit nieuwe dingen bestaat is een misvatting. Het tweede ingepolderde eiland Schokland is daar ook een bewijs van. Het wordt gezien als symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.
Schokland
Al in de prehistorie werden bewoners door het water verdreven. Maar het was een belangrijke plek want schepen die van de Noordzee naar Amsterdam voeren in de gouden eeuw konden door de wind niet rechtstreeks naar de stad varen. En dus meerden ze voor een overnachting aan op Schokland.
De bewoners lieten zich daarom ook niet zomaar wegjagen toen op bevel van koning Willem III het hele eiland in 1859 werd ontruimd. Er woonden 650 mensen, maar enkele ‘Schokkers’ bleven achter. Als je Schokland betreedt, waan je je in een mysterieuze sfeer van een tastbaar verleden. Een verleden zo bijzonder dat Unesco het voormalige eiland en de directe omgeving in 1995 toevoegt aan de werelderfgoedlijst als fysieke herinnering aan en symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.
Flevoland waterland
Ondanks de inpoldering is er overigens geen gebrek aan water in Flevoland. Met het IJsselmeer, het Markermeer, de Randmeren en verschillende plassen zijn nieuwe wateren ontstaan. Vrijwel alle 21 door ACSI geïnspecteerde campings in de provincie liggen aan één van de wateren.
Campings in de buurt
Vakantiepark ’t Urkerbos is een camping in het Urkerbos met ruime velden, waarvan de meeste zijn omringd door hoge bomen. Het centrum van Urk ligt op 2 kilometer van de camping.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,9
Camping De Parel in Zeewolde is gelegen in het Horsterwold. De camping beschikt over een sportterrein en ligt aan een recreatieplas, volop (water)sportmogelijkheden dus.
Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,8
Blote Voeten Zeebodempad
Wil jij ook een keer over de voormalige Zuiderzeebodem wandelen? In ACSI FreeLife 1-2017 lees je alles over het Blote Voeten Zeebodempad, de (jonge) geschiedenis van Flevoland en de bijzondere natuur van de Noordoostpolder.